Natural running

20151215NaturalRunningAls het gaat om het roer omgooien, is één van de belangrijkste dingen niet meer klakkeloos te doen wat er van je verwacht wordt, maar eerst naar je eigen gevoel en verstand te luisteren. Zo las ik over hardlopen op gevoel in plaats van standaard trainingen te volgen en besloot dat die manier van trainen beter bij me paste dan de standaard trainingen. Tot nu toe levert dat me mooie situaties, maar van de week kreeg ik ook een harde leerschool wanneer ik even vergeet goed naar mezelf te luisteren en de signalen op te merken tijdens trainingen.

Door van standaard trainingen over te stappen naar hardlopen op gevoel, verbeterde mijn uithoudingsvermogen gigantisch, van nog geen 5 minuten achter elkaar te kunnen hardlopen, kan ik het nu als het aan mijn uithoudingsvermogen ligt langer dan een uur. Als het om mijn conditie gaat, loop ik nu zo 10 kilometer. De fout die ik alleen hiermee maakte is dat ik er zo blij mee was dat ik niet meer luisterde naar andere signalen, zoals die van mijn spieren en gewrichten.

Dit resulteerde in een blessure omdat ik 3 kilometer doorliep met een pijnlijke enkel nadat ik er al 6 gelopen had. Na kilometer 9 kon ik niet anders meer dan de laatste kilometer strompelend en langzamer dan wandeltempo afleggen. Dat krijg je dus als je uit eigenwijzigheid tegen beter weten in perse de 10 kilometer wil volmaken. Deze week trainen zit er waarschijnlijk niet meer in, want gewoon wandelen zonder mank te lopen lukt me niet eens.

Omdat ik nog nooit eerder een sportblessure gehad heb, ben ik erover gaan lezen met vooral de intentie hoe kom je er zo snel mogelijk weer van af en wat kan je doen om ze te voorkomen. Eén van de voornemens die ik al gemaakt had is niet meer te lang door te lopen als mijn spieren en gewrichten protesteren want dat doen ze niet voor niks. Maar ook belandde ik op een interessante site terecht, namelijk deze: http://www.tri-run.com/info-natural-running .

Narural running, dat klinkt als iets dat wel eens goed bij me zou kunnen passen. Volgens de site een uitstekende manier van lopen om blessures te voorkomen en ondanks dat het intensiever lijkt blijkt het dat niet te zijn omdat het minder belastend is en je jezelf niet afremt tijdens het lopen.

In de revalidatietijd jaren geleden na een ongeluk werd me telkens gezegd mijn voeten goed af te rollen en daar heb ik hard op geoefend destijds totdat ik weer normaal kon lopen en dan lees ik nu toch niet te landen op je hak als je doet aan natural running. Toch vind ik het logisch klinken allemaal en ik merk nu met mijn nog steeds pijnlijke enkel dat het minder pijnlijk is als ik niet eerst mijn hak neerzet. Mijn besluit is genomen, dit ga ik zodra mijn enkel niet meer pijnlijk is proberen ik kan me achter de logica ervan wel vinden en mezelf er iets bij voorstellen dat je zo minder bonkt op je enkels, knieën, heup en rug en daardoor minder snel blessures ontwikkelt. Interessant genoeg dus om in praktijk uit te testen zodra het weer kan. Ook ben ik benieuwd naar ervaringen van mensen die op deze manier trainen, dus schroom niet en deel gerust je ervaringen, ik ben er erg benieuwd naar.

Dit bericht is geplaatst in Hardlopen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *