Zijn wie je bent

20160617zijn wie je bentAl eerder heb ik geschreven over de ZaaiGoed-methode en plaatste deze blogs onder categorie “Trammetje 26” mijn kinderopvang waar ik de gastouder ben van kinderen van 0-4 jaar. Inmiddels nadat ik me meer verdiept heb in deze methode moet ik zeggen dat ik van mening ben dat dit veel meer is dan een methode voor de ontwikkeling van kinderen, maar in mijn geval bijvoorbeeld invloed heeft op “het roer om”. Zoals ik het zie is dit ook een methode die gaat over je eigen ontwikkeling, over zijn wie je bent en over wie de ander is. Een methode die de draagkracht, een bewustwording, de stemming van jezelf en de ander kan beïnvloeden. Voor mij reden genoeg dit enthousiasme toch alvast te delen hier in mijn blog.

Inmiddels volg ik zowel de basiscursus van deze methode, maar ook de opleiding tot trainer van deze methode. Toch plaats ik deze blog onder een andere categorie namelijk “Het roer om” en ik koos daarvoor omdat er af en toe juweeltjes op je pad komen die ervoor zorgen dat je het roer om gooit. En geloof me, voor mij zijn deze cursus en opleiding een juweeltje, sterker nog een waardevolle schat die mijn leven positief beïnvloed en dit terwijl de inhoud van deze cursus eigenlijk helemaal niet nieuw is voor me. Eigenlijk gebruikte ik het al voor een groot deel in werk als gastouder en in mijn rol als moeder maar dan onbewust en dat is nu juist wat er nu anders is sinds ik de cursus en opleiding volg. De methode is meer dan een methode en dat zit juist in het bewust zijn wie je bent en wie de ander is, in de methode is dat vooral gebaseerd op kinderen, maar het is minstens zo toepasbaar voor jezelf en anderen volwassenen om je heen. Dat is dan ook waarom ik bij mezelf gemerkt heb dat deze methode een verandering gebracht heeft bij mij die ook het roer omgegooid heeft, door het ook bewust in eigen leven toe te passen.

De methode stelt dat je verschillende rollen kan hebben in je leven zoals politie-agent, regiseur, scheidsrechter enz…, maar leert een methode als tuinman of tuinvrouw. Als tuinman of tuinvrouw die een tuintje heeft en goed kijkt naar het gewas en goed kijkt naar wat hij of zij zaait, wat het betreffende gewas nodig heeft om te groeien en tot bloei te komen en wat voor gevolgen het heeft voor de oogst, geen gewas is gelijk.

Wat ik zo vreselijk mooi vind van deze methode is dat het niet ingewikkeld is. Het is zo puur en zo dicht bij wie jij bent en wie de ander is dat het geen ruis overheen komt van allerlei ingewikkelde interpretatie gerichte inzichten, dit maakt het toepasbaar voor alle leeftijden, maar wellicht nog het meest voor je eigen leven, want dat is waar je het meeste invloed op hebt en door die invloed kan je ook professioneler zijn in mijn geval in mijn werk met kinderen.

Vol nieuwsgierigheid ga ik naar elke cursus- en opleidingsdag en elke keer komen er meer inzichten en bewustwording, die ik probeer toe te passen in mijn kinderopvang, maar ook in mijn rol als moeder en gewoon eigenlijk in mijn leven en ik moet zeggen, ik vind de resultaten en inzichten verbluffend en dat terwijl ik dacht toch al aardig wat ervaring te hebben in de kinderopvang. Het heeft zoveel meerwaarde te begrijpen waarom je dingen doet, wat de gevolgen zijn en dat je als je het inzicht hebt, je ook een keuze hebt. Bewust zijn dat is de sleutel en dan kan je ook bewust doen wat je denkt te moeten doen en bewust de resultaten bewonderen. Om een voorbeeld van vandaag te noemen, ik had grote twijfels of één van de opdrachten van vandaag die ik voor zou bereiden iets zou zijn voor me zou zijn, eerder had ik deze opdracht zeer zeker niet leuk gevonden, het ging om trainerskwaliteiten. Dat denken dat ik het niet leuk zou vinden had te maken met bepaalde overtuigingen die gevormd waren, maar als je jezelf daar bewust van bent en je de zin of onzin van die overtuiging beseft veranderd het. Uiteindelijk moet ik toegeven de opdracht zeer leuk gevonden te hebben en het er ook beter vanaf bracht dan ik verwacht had. Dat zijn van die moment die ik bedoel als ik het heb over verbluffende inzichten en resultaten.

Uiteraard had ik kunnen wachten tot na de cursus en opleiding met dit blog om ook de tweede helft af te wachten, maar ik ben zo enthousiast over deze cursus en opleiding en voor mijn gevoel heeft het al zoveel positieve invloed in mijn werk en voor mezelf dat ik besloot dit toch al te schrijven, voor mij is het echt het roer om en een eye-opener. Dat maakt dat als het dat voor mij is, er wellicht mensen zijn voor wie het dat ook kan zijn, een echte aanrader dus zoals ik het zie. Meer info is te vinden op http://www.essisme.nl/ of als het meer om je eigen leven gaat is ook het boek van de grondlegster van deze methode Silvia Romijn “Zijn wie bent” een echte aanrader, ik heb het boek zelf bijna uit en vermoed dat de laatste hoofdstukken nog dit weekend bijna van de bladzijdes af gelezen zijn.

Dit bericht is geplaatst in Het roer om. Bookmark de permalink.

3 reacties op Zijn wie je bent

 1. ivonne schreef:

  Lieve Natasja.

  Wat een mooi blog heb je geschreven.
  We zitten samen in de trainersgroep en ik deel je beroepskeuze als gastouder. En ook ik ervaar het als een supermooie methode.
  Groet Ivonne

 2. Manita Overweg schreef:

  Natasja, helemaal eens. En gaat dat je nu naast je schrijftalent ook je traintalent vindt!! Super. En mooi om te zien dat je staat als en boom! Heerlijk dat ik deze reis met je mag maken. En volgens mij verwoordt je geweldig wat we allemaal doormaken: tx!

 3. Natasja schreef:

  Beste Ivonne en Manita, dank jullie wel voor jullie lieve reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *