Drie dagen achter elkaar op de molen

Een dubbele molendag is al een aantal keer voorgekomen, maar drie dagen achter elkaar nog niet en toch is dit de derde dag achter elkaar dat ik bij de Wilpermolen ben.

Zaterdag echter was ik er maar even, alleen voor een vergadering die we zo nu en dan hebben met het bestuur zo dat we even  kunnen bij praten over de molen en gang van zaken. Altijd even goed te horen van elkaar wat er speelt en belangrijk voor een goede samenwerking.

Gisteren was er wat bijzonders. We zijn al een tijdje bezig voor meer activiteiten op de molen. Dit heeft geresulteerd in twee projecten voor basisscholen waarvan we van één project een eenvoudige versie hebben gemaakt voor kinderen op de molen. Het heet “De Molenmuis” en is gebaseerd op het prentenboek met gelijknamige titel. Zo kunnen bij activiteiten in en rondom het buurtschap waar de molen ligt jonge kinderen op een speelse en leuke manier kennismaken met de molen en het werk van de molenaar. Afgelopen weekend waren er de Posterenkse feesten met op zondag dus Posterenkse zondag en ons is gevraagd dit programma aan te bieden. Erg leuk dus en ook een beetje spannend want het was de eerste keer.

Acht kinderen waren er met hun ouders en na een korte uitleg over de molen en het malen is aan de kinderen het prentenboek voorgelezen. Daarna mochten de kinderen een rol van de personages uitzoeken en hebben we het verhaal nog eens nagespeeld, erg leuk was dat. De kinderen waren geboeid door het verhaal geweest, hadden goed opgelet en konden het verhaal ook zonder problemen naspelen. Wat ons als molenaars betreft is het voor herhaling vatbaar in vakantie periodes.

Maar dan vandaag, de derde achtereenvolgende dag van de drie dagen dat ik op de molen ben was er ook iets bijzonders aan de hand. De molen krijgt een grondige inspectie door de monumentenwacht. Ik ben daar nog niet eerder bij geweest en was dus erg benieuwd hoe zoiets in zijn werk gaat.

Twee medewerkers kwamen er van de monumentenwacht en wat bekijken die elk balkje en latje grondig en ik begrijp met de grondigheid die ik zie wanneer zij hun werk doen dat dit inderdaad een dag duurt. Persoonlijk vind ik het een prettig idee dat deze mensen dat doen. Als molenaar werk je in een machine met balken, raderen en onderdelen die veel meer wegen dan ik en dan is het erg prettig te weten dat de boel goed in orde is of dat je weet waar het in orde gemaakt moet worden en dat je niet spontaan zo’n onderdeel op je hoofd kunt krijgen. Molenaar zijn is een pracht hobby, maar je kan er alleen maar van genieten als je die hobby veilig kunt uitvoeren.

Omdat ik al vermoede dat de molen door dit onderzoek regelmatig stil moet staan heb ik mijn laptop meegenomen en kan ik deze dag al regelmatig aan mijn blog werken en ook heb ik een boel lectuur over het weer meegenomen en dan met name over onweer. Dit omdat er pas onweer was die niet viel onder de onweerssoorten die ik ken en dan als je Natasja heet wil je er opeens van alles over weten, ik zal me dus niet vervelen vandaag.

Deze drie dagen achter elkaar op de molen waren dus afwisselend genoeg, zelfs zonder dat we lekker konden draaien. Ik ben erg benieuwd wat er uiteindelijk allemaal in het inspectierapport komt te staan, maar daar moet ik denk ik nog wat geduld voor hebben.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *