Generale repetitie van de examenkandidaten

Op de molen gisteren was de examenspanning best te merken. Gezonde spanning, de examenkandidaten waren gefocust en gemotiveerd nog even goed gebruik te maken van de kansen te oefenen met de molen en ook om allerlei vragen nog eens voor hun kiezen te krijgen die ze op hun examen gesteld kunnen krijgen.

Om eerlijk te zijn maak ik me niet zoveel zorgen om deze examenkandidaten, ze zijn handig met de molen, kunnen bijna alle vragen beantwoorden, hebben alle drie een groot technisch inzicht en  van wat ik gezien heb is het meer dan terecht  dat hun examen aangevraagd is. Toch neemt dat niet weg dat ze er al zijn, zo’n examen blijft een moment opname en ik gun ze dan ook alle geluk met de omstandigheden aankomende zaterdag.

Genoeg windkracht om te bepalen, genoeg vragen die behandeld zijn in plaats van veel nieuwe vragen en dat deze examenkandidaten gewoon goed in hun vel zitten deze dag, dan moet het zeker goed komen. Gisteren in ieder geval waren de omstandigheden perfect. Er stond een overduidelijke wind, en de omstandigheden ondanks dat het best koud was waren prima voor een molenaar.

De vang (rem) van de Wilpermolen is niet de makkelijkste, maar ze kunnen er alle drie mee omgaan en eigenlijk het enige dat ze alle drie aangaven wat ze graag nog extra wilden oefenen waren de diverse zeilvoeringen en het weer.

Die zeilvoeringen bleek al snel, beheersen ze ook alle drie prima, dus gingen we verder met het weer oefenen. Het weer is wel een dingetje, ik denk dat merendeel van de examenkandidaten dat onderdeel het lastigst vindt, voor mij gold dat in ieder geval wel, behalve bij het landelijk examen niet meer, de kwartjes waren gevallen vlak voor het landelijke examen en ik keek er naar uit omdat ik me er opeens totaal niet meer druk om maakte.

Bij deze examenkandidaten bleek in het begin het weer ook het lastigste, maar ze hebben er allemaal hard aan gewerkt en dat was ook goed te merken. Ook het onderdeel weer gaat vast goedkomen want ook bij deze examenkandidaten heb ik kwartjes zien vallen afgelopen weken.

Een leuke molendag dus, met zeer gemotiveerde en vriendelijke examenkandidaten en ook mijn collega op de molen en ik hebben deze stage periode met de examenkandidaten erg leuk gevonden, wat mij betreft mogen ze vaker vragen of de Wilpermolen examenmolen wil zijn. Het is leuk en een prima methode om je eigen kennis up to date en paraat te houden. En je leert zo molenaars in spe kennen.

Zaterdag is er ook een taak voor mijn collega en mij, het is de bedoeling dat we zorgen dat de molen voor elke kandidaat examen klaar is, ze zullen een stukje moeten kruien en moeten opzeilen. Verder zullen we ervoor zorgen dat de examinatoren koffie en/of thee krijgen en een lunch.

Rest mij niets anders meer dan de examenkandidaten heel veel succes te wensen en te hopen voor hen op goede omstandigheden volgende week.  Ik merk dat ik toch wel met ze mee leef en erg benieuwd ben of het zaterdag net zo goed gaat als bij deze afgelopen generale repetitie en ik ga voor alle drie duimen dat ze slagen.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *