Het regionaal molenexamen

20160430examenEr is alweer een half jaar voorbij sinds het vorige regionaal molenexamen en vandaag mag ik het nog een keer proberen.

Dit keer heb ik me anders voorbereid en vandaag zou blijken of dat verschil heeft gemaakt. Af gelopen dagen begon ik zelfs zin te krijgen in het regionaal molenexamen, ik wist dat ik het moet kunnen en dat mijn kennis voldoende was maar vanmorgen toen ik opstond sloegen toch weer de zenuwen toe en zag ik er flink tegen op. Wellicht ook omdat ik me voorgenomen had dat als het nu weer niet lukt ik zou gaan stoppen met examen doen. Ik twijfel niet aan mijn kunnen om een molen veilig te kunnen laten draaien, maar wel aan mijn kunnen om examens succesvol te doen en dit is dan ook precies waar ik deze ochtend toch ook weer bang voor was.

Met de bibbers dus de auto in op weg naar de Zwiepse molen waar het examen zou plaatsvinden en gelukkig was ik de eerste zodat ik niet de hele dag met deze zenuwen zou hoeven zitten. Van te voren, eigenlijk de hele week al heb ik het weer gevolgd en voor deze ochtend stonden er wat weer betreft geen gekke dingen op het programma. Als molenaar kan je niet als hobby alleen de molen hebben, je moet toch ook aardig wat verstand van het weer hebben, want zonder het weer zou er ook geen molenhobby zijn als je op molens draait die door de wind aangedreven worden.

Deze ochtend had ik dus geluk, geen spannend weer, het enige dat spannende deze ochtend is of het me dit keer wel lukt om te slagen, ten slotte kan je jezelf nog zo goed voorbereiden, over voldoende kennis en vaardigheden bezitten, maar als het er niet uit kan komen heb je er allemaal niks aan.

Onderweg bedacht ik me dat als ik een wildvreemde standerdmolen aan het werk kan zetten zonder dat ik dat ooit eerder gedaan had ik dit echt wel zou kunnen en bij de molen aangekomen hoopte ik dat deze wetenschap voldoende zou zijn.

De drie molenaars die me de eerste tweeënhalf jaar van mijn opleiding opgeleid hadden waren er al en op één examinator na waren zij er ook al. Ik was vroeg vertrokken dus had nog even tijd en bekeek nog even de rookpluimen en vlaggen goed en nadat ook de laatste examinator er was begon het examen.

Het examen begon met het op de wind zetten en opzeilen van de molen en dat ging prima. Daarna gingen we de kap in en zoals ik het inschatte begon dat best goed, de vragen werden alleen steeds meer en ik vond de vragen ook moeilijker dan de vorige keer. Hoe meer vragen hoe meer ik begon te twijfelen en dat heb ik ook aangegeven en ik vroeg me af of het stukje van het examen in de kap wel voldoende was om te kunnen slagen. Nadat we een verdieping lager verder gingen bleef ik die twijfel houden, maar vond ik het zelf toch wel weer aardig gaan. Uiteindelijk werd het examen in het molenaarshok afgesloten met het weer en vragen over diverse industriemolens, het stukje waar ik toch doordat ik het weer het lastigst vind het meest tegenop zag en ook over het weer twijfelde ik of het voldoende was om te kunnen slagen. Het stukje over industriemolens dacht ik wel voldoende beantwoord te hebben, maar ook daar vond ik het niet meevallen om te verwoorden van wat ik wel dacht te weten. Al met al kon ik dus echt niet inschatten toen ik buiten moest wachten tot de examinators een beslissing gingen maken of het voldoende was om te slagen. Het begrijpen en schrijven vind ik niet zo moeilijk, maar het verwoorden blijft een punt.

Het moment van de beslissing brak vervolgens aan en ik mocht weer binnenkomen om de beslissing te horen, zou het gelukt zijn of niet….., en ja hoor, het is gelukt, ik ben geslaagd. Wel met het advies toch nog even extra aan het weer te gaan werken, maar dat vind ik dan ook het moeilijkste van het examen en het molenaarsschap. Tot het laatst toe twijfelde ik, maar ik mag door naar het landelijk examen dat in het najaar zal zijn. Dat het nu gelukt is heb ik ook zeker te danken aan molenaars die me veel geleerd hebben en kansen gegeven hebben ervaring op te doen, erg leuk hoe dat allemaal gegaan is afgelopen half jaar en nog leuker werd het toen na afloop de molenaars van de thuismolen waar ik les stonden te wachten op de uitslag bij de examenmolen.

Als ik ook voor het landelijk molenexamen zal slagen ben ik gediplomeerd molenaar en zou ik op elke wind gedreven molen in Nederland zelfstandig mogen draaien, dan mag ik mezelf molenaar noemen, maar voor nu ben ik superblij dat deze stap gelukt is. Voor dat examen ga ik me dan maar hetzelfde voorbereiden als ik dit keer voor dit examen gedaan heb en mijn blogs zullen komend half jaar gaan over de weg daar naar toe. Veel de deur uit dus en bij diverse molens gaan kijken en meedraaien, leren in de praktijk en vooral veel zien.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

2 reacties op Het regionaal molenexamen

  1. Wilma Dondergoor schreef:

    Natasja, top gedaan! Van harte gefeliciteerd met dit succes. Je ziet, een goede voorbereiding is heel belangrijk. En nu doorgaan voor het landelijk examen, maar dat doe je ook wel. Dat weet ik wel zeker. Helemaal fijn dat je dit nu hebt. Geniet ervan.
    Een tip voor het weer (dat heeft mij geholpen): kijk regelmatig naar de lucht, bedenk wat je ziet en kijk dan op het weerkaartje of het klopt met dat wat jij dacht. Je zult zien dat dat helpt. Wat ook heel leuk is: kijk om 20.00 uur naar het RTL-weer. Als je dan het weerkaartje ziet, zet je de tv op pauze en dan ga je bedenken wat ze zullen gaan zeggen. Heel leuk als ze dan dingen zeggen die jij ook bedacht hebt. Succes tot het landelijk!

  2. Vader van molenfan schreef:

    Super!
    Gefeliciteerd, Natasja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *