De kapvang van molen De Engel

20160820kapvangVorige week bij molen De Engel in Varsseveld was meer een kennismaking zowel met het de molen laten draaien als het rondkijken in de molen. Gisteren had ik daarom besloten verder te kijken en vragen, want uit ervaring weet ik inmiddels dat een molen misschien in de eerste instantie vrij eenvoudig kan lijken voor mij op dit moment na vier jaar op molens vertoeven in de weekenden, maar als je verder kijkt vallen je steeds meer dingen op, met name de kapvang wilde ik meer van weten, dat is het meest bijzondere dat ik tot nu toe ontdekt had. Toch ook deze molendag kwam ik, zoals ik inmiddels ook wel had verwacht, erachter dat er na een eerste blik door de molen meer is.

Eenmaal in Varsseveld bleek dat er een Varssevelds Volksfeest te zijn, dat me deed denken aan een kruising tussen carnaval en een bloemencorso, erg leuk om te zien en niet alleen was er een feestelijke stemming, maar ook de molen stak mooi in de vlaggetjes gestoken boven de daken uit toen ik Varsseveld binnen gereden was.

Heel leuk allemaal, maar vandaag wilde ik zoals ik al schreef meer diepgang met name over die unieke kapvang. Het idee achter deze kapvang begreep ik wel en globaal had ik de constructie ervan al bekeken, maar ik vroeg me af waarom als die kapvang er zit die weinig tot niet gebruikt werd. Sterker nog eigenlijk wilde ik deze kapvang in gebruik zien en het verschil ervaren tussen het wel en niet gebruiken ervan. Ik had geluk, ik mocht de kapvang uit proberen en kwam al snel tot de conclusie dat het meestal in mijn voordeel is dat ik met mijn 1,60 in een molen te werken, ik kruip makkelijk tussen balken en wielen door en stoot zelden mijn hoofd, maar bij deze kapvang moest ik toch echt op mijn tenen staan om de lier te kunnen bedienen, maar het lukte.

Zo op het eerste oog is het nauwelijks te zien wat er gebeurd, maar na beter naar de constructie gekeken te hebben zag ik het verschil wel. Voor dat moment liet ik het erbij, maar toen de molenaar en ik later in de kap zaten en de molen voelden raggen vroeg ik toch nog eens of ik de kapvang mocht aandraaien om daarna weer de kap in te gaan om te kijken wat daar het verschil was. De molenaar vond het prima en nadat ik de kapvang aangedraaid had en terug in de kap was moest ik tot de conclusie komen dat er wel verschil was, maar niet zo’n groot verschil als ik verwacht had. Apart, zou dat de reden zijn dat er bijna geen molens zijn met zo’n kapvang, zou de verhouding tussen de kosten en het voordeel dat het oplevert het niet genoeg de moeite waard maken? De molenaar vertelde dat het verschil met meer windstoten ook wel groter werd waardoor ik eigenlijk nu hoop dat het in de komende weken nog een keer flink gaat waaien op een zaterdag met windstoten erbij, ik wil dat wel eens meemaken bij deze molen.

Verder hebben de molenaars me nog mee genomen naar één van de zolders waar een soort museum is van oude molenmakers gereedschappen en allerlei ouderwetse maalmachines en werktuigen. Ik wilde diepgang en die kwam er op deze zolder en vond het erg leuk deze oude machines en mallen om molenonderdelen te maken te bekijken. Het is bovendien niet ondenkbaar dat tijdens het examen ook hier vragen over komen omdat dit ook met molens te maken heeft en het aanwezig is in de molen.

De tijd vloog voorbij deze dag en ik ben superblij dat ik de kapvang in gebruik heb gezien. Weer wat kennis rijker en na een erg leuke dag vond ik dit een prima dag als voorbereiding op het examen.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *