Molen De Vink maar dan nu anders

Molen De Vink is een molen waar ik al een paar keer eerder geweest ben omdat de molenaar van deze molen me geholpen heeft het molen-examen te halen.

De vorige keren waren het al bijzondere dagen waar ik veel van geleerd heb en die ook superleuk waren, maar ook pittig door de examenmomenten die we daar oefenden en die toch de nodige druk en stress opleverde. Dit keer was het anders, dit keer hoefde er geen doel behaald te worden, dit keer was het gewoon als molenaars onder elkaar samen met je hobby bezig zijn en hoe relaxed is dat…

Net als elke molen zaterdag had ik er dan ook veel zin in om naar deze molen te gaan, dat buurten bij andere molens wat ik begonnen ben om meer kennis op te steken van diverse molens en molenaars omdat er een examen gehaald moest worden, bleek voor mij leuker dan verwacht en ga ik erin houden omdat ik ervan overtuigd ben dat het goed en leuk is om bij te blijven leren en ervaringen delen je een meer ervaren molenaar maken. Maar eerst dus nu terug naar de molenaars en molens die zo bijgedragen hebben dat examen te halen. Dit keer dus bij molen De Vink.

Onderweg naar molen De Vink bedacht ik me dat ik vorige keren helemaal geen foto’s gemaakt had van deze molen behalve dan van de buitenkant en dat terwijl ik meestal alles fotografeer dat me opvalt aan en in molens. Gek, dat is erg niet-Natasja-achtig. Dit keer nam ik me voor dat alsnog te doen, want er zijn toch wat dingen aan deze molen die ik erg bijzonder vind, zoals de hel, een soort kruipkelderachtige ruimte met een luikje in de vloer vanwaar je een erg belangrijk smeerpunt kan smeren met een mengsel van groene zeep en grafiet waar je een stok doorhaalt en daarmee dat punt waar de complete kast met al het gewicht erin draait. En ja hoor toen ik daarheen ging om foto’s te maken en de geur van groene zeep met grafiet rook wist ik opeens nog hoe bijzonder ik deze ruimte vond die ik totaal niet in een molen verwacht had de eerste keer dat ik bij molen De Vink was.

Of toen een vorige keer de molenaar vroeg tijdens zo’n examen-oefen moment naar mogelijkheden wat je kan doen als de vangblokken aanlopen en ik het standaard antwoord uit het boek gaf over een onderdeel waar je een dun latje in of uit kan halen en waarvan ik zeker dacht te weten dat het goed was omdat dit antwoord uit het lesmateriaal kwam en op dat moment niet op de hoogte was dat er blijkbaar uitzonderingen waren. Niet dus, de molenaar reageerde niet en keek alleen maar naar de richting waar dat onderdeel normaal gesproken zit maar dat bij deze molen dus gewoon ontbrak en vervangen was door een verstelbaar kettinkje, iets dat ik tot op de dag van vandaag nog nooit bij een molen gezien heb maar wel bij meerdere molens blijkt te bestaan. Die moest dus ook zeker op de foto.

Dit keer zag ik weer dingen bij deze molen die me de vorige keren ontgaan waren. Normaal gesproken ligt de hals van de as waar de wieken aanzitten in een soort van kom van steen, bij deze molen is dat van hout, ook dit heb ik nog niet eerder gezien. Zo blijf je dingen zien die je nog niet eerder opgevallen zijn, dat heb ik zelfs nog na een paar jaar bij ons op de Wilpermolen. Bij molen De Vink geldt dat ook voor de molenaar die nog niet de datum in de standerd gezien had die toch ouder is dan de datum die op de kast van de molen staat. De datum stond dan ook aan een kant gegraveerd die niet opvalt en je moet goed kijken om het te zien. Erg leuk is dat, zo gaan molens nooit vervelen.

We hadden het nog even over dat verschil gehad tussen leerling molenaar zijn en molenaar zijn en daar zit toch echt verschil in voor mij. Het is veel leuker wanneer je doel dat diploma halen bereikt is en je jezelf vooral kan richten op de molen en zonder druk je molenkennis kan aanvullen, dan ben je bezig met molens zonder druk daarachter van een examen, zonder die druk leert veel prettiger. Als molenaar voel je wel veel meer de verantwoording, was het eerst het pakkie aan van de molenaar nu is het ook mijn pakkie aan en ben ik net zo verantwoordelijk, niet erg, maar het maakt wel dat je veel kritischer bent als het gaat om bijvoorbeeld verantwoord draaien met een molen en veiligheid voor jezelf, bezoek, de molen en de omgeving van de molen. Toch ondanks die verantwoording is dat veel minder druk dan zo’n examen halen zoals ik het ervaar. En ook molens bezoeken zoals deze dag zijn dan ook veel leuker dan eerder.

Ik wist niet dat het nog leuker kon zijn dan de vorige keren bij molen De Vink, omdat ik er toen zoveel geleerd had en het daar erg bijzonder en leuk vond, maar gisteren was zelfs nog leuker zonder die examen oefenmomenten. Een prachtige molen en erg aardige molenaars, ik ga er gewoon zo af en toe eens buurten heb ik me voorgenomen.

Weer een geslaagde molendag erbij voor in mijn eigen molen geschiedenisboek en nu met foto’s om nog eens terug te kijken. Voor de liefhebber ze zijn op volgende link de zien.

https://myalbum.com/album/fgQoS0gGI45F

 

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *