Molenweekend

Vorig weekend had ik geen molenblog omdat ik een weekendje op Vlieland was en in plaats van elk weekend molens is een weekendje zee, duinen en strand een leuke afwisseling. Afgelopen weekend heb ik het ingehaald en was het niet alleen molendag op zaterdag, maar ook molendag op zondag, een compleet molenweekend dus.

Dit kwam omdat naast de zaterdag die we meestal al draaien er gisteren carnaval gevierd werd in Posterenk waarbij de verzamelplek de Wilpermolen was. Zo’n molen in een buurtschap heeft wel wat, vaak als er wat te doen is verzamelen alle aanwezigen zich bij de molen, er is dan ook een supergezellige sfeer met alle buurtgenoten en wij als molenaars hebben het geluk dan de molen te laten draaien, dat is toch net wat feestelijker dan een niet draaiende molen. De Wilpermolen heeft duidelijk naast de functie molen ook een sociale functie.

Maar toch even terug naar de zaterdag van dit molenweekend, deze begon namelijk met de constatering van lichte stormschade van afgelopen donderdag. Woensdagavond waren we naar de molen gegaan omdat er donderdag storm verwacht werd en de Wilpermolen stond nog met het gevlucht naar het oosten, erg gevaarlijk met de weersvoorspellingen van donderdag, de wind zou dan van achteren tegen de molen komen iets dat je als molenaar niet wilt met de voorspelde windkracht. We hebben daarom woensdagavond de molen goed op de wind gezet en nog eens goed gecontroleerd  of alles in orde was en alles goed vast zat.

Toch deze controles hebben niet kunnen voorkomen  dat één van de stormluiken in de kap eruit gewaaid is, maar gelukkig hing het luik aan een touw waarmee we het extra gezekerd hadden en gelukkig maar, hadden we dit niet gedaan had dit luik behoorlijke schade kunnen veroorzaken. Lichte krassen op het aangezicht van de kap en een gaatje geslagen door een bout van het luik was nu het enige, gelukkig viel het dus mee. Ook was er een roosterluik van de kap half omhoog gewaaid, maar dit heeft verder niets beschadigd, deze staat al op het lijstje om beter vast te gaan zetten al is het voor de vogels die ze ook al zijn ze best zwaar toch nog oplichten om in de kap te gaan broeden, maar ook voor als het stormt.

Nadat de boel weer in orde was op deze zaterdag van dit molenweekend kon de molen draaien. Er stond genoeg wind en ik besloot zonder zeilen te draaien en alleen met de Ten Havekleppen te draaien, op elke wiek zitten van Busselneuzen die al genoeg wind vangen en dit ging lekker. Ik ben geen racemonster met de molen, hoef geen trein te halen met de omwentelingen en was tevreden met een gangetje van toch wel merendeel net over de 60 enden per minuut, de kleppen gingen af en toe lichtjes open, maar meer dan dat ook niet.

De andere molenaar kwam iets later ook en ook nog een molenaars leerling uit Duitsland. En ook zij vonden het gangetje waar de molen lekker op doordraaide prima. Aan het eind van deze dag toen we de teller opnamen bleek dat we toch nog zo’n 6300 omwentelingen gedraaid hadden en daar waren we best tevreden mee.

Maar dan de zondag van het molenweekend. Er zullen  verwacht ik niet veel molens zijn waarvan de stelling over de weg hangt en waar de molen als verzamelpunt voor de carnaval is, maar in Posterenk is dat wel het geval. De optocht gaat door de straat wat voor een jaarlijks spektakel bij de molen zorgt. Ik hou absoluut niet van carnaval, maar de creativiteit tijdens een optocht vind ik toch altijd erg leuk om te zien. Net zoals ik het altijd spannend vind of de wagens onder de stelling door passen.

Ook dit jaar waren de meer dan 70 wagens van de optocht weer geweldig goed gelukt en blijkbaar weten de makers van de wagens de hoogte van de stelling goed in te schatten, want zelfs wagens die hoger waren bezaten systemen waarmee ze de wagen bij de molen konden verlagen of zo konden draaien dat het net langs de stelling afging. Geweldig leuk om te zien.

Naast dit hadden we ook nog bezoek van andere molenaars waarvan er twee de molen nog niet eerder bekeken hadden van binnen en wat ik al wist kwamen ook zij tot de conclusie dat de Wilpermolen een mooie molen was met ook unieke onderdelen die niet overal te zien zijn. Het blijft leuk de molen te laten zien aan bezoek en mede-molenaars en zeker wanneer het een molen is met unieke onderdelen. De carnaval in en rondom de molen met de optocht erbij is dan een extra leuke beleving, we hebben ons de hele dag door dan ook prima vermaakt.

Een geslaagd molenweekend dus en voor de liefhebbers, de foto’s zijn te zien op de site “Molenaars van de Wilpermolen”: http://www.molenaarsvandewilpermolen.nl/433758611

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *