Nationale molendag bij de Wilpermolen

Afgelopen weekend waren de meeste molens open in verband nationale molendag, veel molens zelfs twee dagen net als de Wilpermolen.

Nu we met twee molenaars zijn op de Wilpermolen en we beiden niet de tijd hadden twee dagen te gaan draaien hebben we ons gesplitst, mijn collega draaide gisteren en ik zaterdag. En wat een mooie dag was dat om te draaien. Wind, een zonnetje, een stoel op de stelling met één van mijn meest favoriete boeken die ik mee genomen had en over de dag verspreid zo’n 20 bezoekers maakte deze nationale molendag tot een zeer geslaagde.

Beetje spannend vond ik het wel, want er was code geel voor de middag omdat er onweer en buien konden komen en dat is nog niet eerder voor gekomen op dagen dat ik alleen draaide, maar wel iets om als molenaar goed rekening mee te houden. Toch het weer boeit me zo dat ik me niet voor kon stellen dat ik een onweersbui zou kunnen missen als ik het weer goed in de gaten hield. Het was wel een reden voor mij om extra goed op te letten met deze waarschuwing en ik parkeerde om deze reden een stoel zo op de stelling van de molen dat ik telkens over mijn boek heen de lucht kon zien.

Maar in Posterenk waar de molen staat hadden we geluk, ik heb wel dreigende wolken en luchten gezien, maar ze gingen op veilige afstand links en rechts langs de molen heen deze nationale molendag. Ik had dus ook alle tijd voor bezoekers die langskwamen en ik ben altijd wel benieuwd waar die bezoekers vandaan komen en hoe ze in Posterenk terecht komen en dat was voor één gezin die op bezoek kwam wel heel ver. Dit gezin kwam helemaal uit Canada, de vader was de zoon van een Nederlander en kon zelfs een klein beetje Nederland en wilde graag zijn kinderen een stukje cultuur meegeven van hun roots. In Canada kennen ze geen windmolens zoals in Nederland, wel kennen ze watermolens en ze waren dan ook erg geïnteresseerd naar de type molens die we hier hadden en waren verbaasd dat we hier zelfs molens hebben met een rad en wieken tegelijk zoals de poldermolens.Erg leuk verhalen over molens uit andere landen te horen en de interesse die bezoekers hebben over de molens zoals we die in Nederland kennen.

Zo was er ook een oudere bezoeker die in de buurt van de molen opgegroeid was en deze nationale molendag weer even kwam kijken en hij nam verhalen mee over hoe het hier op de molen was toen die nog beroepsmatig draaide ook erg leuk om te horen.

Dit soort verhalen, de interesse van de bezoekers maken zo’n dag op de molen die zelfs zonder dat al leuk zijn erg boeiend en voor het ik het wist was het al later dan ik van plan was om te vertrekken.

Nationale molendag was dus voor mij voorbij gevlogen en ook van mijn collega hoorde ik dat er erg veel bezoekers geweest waren. Nationale molendag werkt dus beter dan ik verwacht had, als ik zo de berichten lees van diverse molens zijn ze goed bezocht en dat is goed voor het behoud van de molens die we nog hebben.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *