Nog een keer proberen

20160305ZwiepseMolenHet is weer zover, ik weet de datum van mijn regionale molenexamen. Dit gaat poging drie worden, maar wie weet geldt nu dat drie keer scheepsrecht is. Ook is de examenmolen bekend waar ik eerst een aantal weken stage zal lopen samen met de andere examenkandidaten.

Toen ik las op welke molen het zou zijn, bedacht ik me dat dit een zo goed als thuiswedstrijd is, het is de molen waar ik mijn opleiding begon, zowel de molen als de molenaars zijn me dus bekend en ik kan er op de fiets heen, het is maar een kwartiertje fietsen van mijn huis.

De molen is een achtkante stellingmolen bedoeld om graan te malen en licht wel in een erg mooi landschap, het is al een mooi fietstochtje om er te komen. Ik begon er mijn opleiding voorjaar 2012 en bleef daar tot najaar 2014, waarna ik overstapte naar een molen waar de molenaar wel wat hulp kon gebruiken. Het is toch altijd prettiger en veiliger met meer molenaars op een molen.

Een bekende molen dus voor mij voor dit examen, met bekende molenaars waarvan ik al veel geleerd heb in de 2,5 jaar dat ik daar als leerlingmolenaar was en die een grote rol gespeeld hebben dat mijn molen-interesse zo uit de hand gelopen is dat ik besloot ook gediplomeerd molenaar te willen worden.

Veel makkelijker kunnen ze het mij niet maken dit keer. De moeilijkheidsgraat ligt dus voor mij echt aan het woordje ‘examen’. Molens laten draaien dat kan ik nu wel alhoewel je altijd blijft leren, maar examen doen is gewoon niet mijn ding. Toch heb ik afgelopen periodes ervaringen op gedaan zoals te lezen is in mijn eerdere molenblogs, waarvan ik hoop dat het helpt bij deze derde poging om wel te slagen. Waardevolle ervaringen en waardevolle kennis, ik hoop dat het genoeg is om te slagen.

Dit keer ga ik het anders aanpakken in mijn stageperiode, de vorige twee keer heb ik naast het leren over molens dat ik al deed, avonden lang met mijn neus in de molenboeken gezeten om kennis te stampen in mijn stageperiode. Dat ga ik niet meer doen, de kennis moet voldoende zijn nu. Dit keer ga ik me vooral op de praktijk richten en voldoende vertrouwen opbouwen zodat ik niet onnodig onzeker ben en samenwerken met de molenaars op de stagemolen en andere examenkandidaten.

Met de voorjaarsexcursie eind maart gaan we ook nog een aantal andere molens bezoeken, altijd handig verschillende molens gezien te hebben voor de theorievragen tijdens het examen. Kortom ik ga ervoor en hoop op een goede afloop dit keer.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *