Afgelopen woensdag is het gevlucht van de torenmolen in Zeddam door de molenmaker eraf gehaald las ik op facebook en naar hun werkplaats gebracht en laat ik hemelsbreed nog geen kilometer bij de werkplaats van deze molenmaker vandaan wonen. Een goede reden dus voor mij om er eens een bezoekje te brengen, iets dat al een tijdje op de planning stond bij mij maar er nog steeds niet van gekomen was.
Ik weet niet precies wat ik verwacht had, in ieder geval verwachtte ik het gevlucht uit Zeddam er aan te treffen en wellicht ook hoe molenonderdelen gerepareerd en gemaakt worden en dat eerste was ook het geval, een stuk van een roede stak al bij aankomst gedeeltelijk uit de werkplaats, dat moest er wel een zijn van de torenmolen en inderdaad.
Het tweede was ook het geval maar toch eenmaal binnen zag ik zoveel dat ik eigenlijk niet meer wist waar ik kijken moest. Onderdelen die ik herkende als bovenwielen, assen, bonkelaars, mallen, enz…. Als ik zoveel tegelijk zie lijk ik geen keuze te kunnen maken wat goed te gaan bekijken dus ik liep door naar achter in de loods waar een molenmaker bezig was met wel iets heel aparts, een constructie van een molenkap maar dan compleet van staal! Dit is wel heel apart, zelfs de voeghouten en roosterhouten waren van staal, wellicht heten die nu ook geen voeghouten en roosterhouten meer maar voegstaal en roosterstaal. Ook al is elke molen uniek, ik betwijfel of er een tweede kap van staal is.
Ik denk dat het wel heel bijzonder moet zijn om molenmaker te wezen, er is geen standaard werk, alles is uniek, wordt voor desbetreffende molen op maat gemaakt en bedacht, buiten vakmensen zijn deze molenmakers dus ook erg creatief en beschikken over kennis als het gaat om zowel houten constructies als metalen onderdelen en constructies. De molenmaker bleek het helemaal niet vervelend te vinden dat ik stoorde bij de werkzaamheden, ze zijn wel gewend dat er vaker molenaars komen kijken naar hun werk.
Wellicht door mijn nieuwsgierigheid en vragen werd ik doorverwezen naar de bedrijfsleider die me vertelde over het bedrijf, het samengaan met een andere molenmaker, diverse molens waar ze onderdelen voor maken en waar ze reparaties voor doen. Ook liet hij me bouwtekeningen zien van molens. In een soort van magazijn waren kratten vol oude onderdelen voor hergebruik zoals smeedijzeren nagels, krammen, enz…, maar ook kratten vol alvast op voorraad gemaakte onderdelen. Bereninteressant allemaal, het is het molengebeuren vanuit een andere hoek bekeken dan als vrijwillig molenaar. Waarschijnlijk komt het doordat ik het draaien op een molen nu wel een heel eind doorheb dat ik steeds nieuwsgieriger wordt naar de technische kant en het weer. Dat technische gedeelte snap ik prima maar het ontbreekt mij aan praktijk ervaring en dat maakt voor mij het complete molengebeuren alleen maar nog leuker dan het al is. Vriendlief heeft me dan ook beloofd dat als er technische klussen hier in huis zijn aan hij me wel het één en ander in praktijk wil uitleggen en leren.
De insteek van een vrijwillig molenaar is al heel anders dan die van een beroeps molenaar die bijvoorbeeld echt niet zomaar zal draaien voor de prins (dat is draaien zonder dat de molen het werk doet waarvoor die bedoeld is zoals malen, zagen, olie slaan, enz…). Een molenmaker is vaak geen molenaar maar weet wel alles over de technische kant van een molen. Zo te horen over al die diverse invalshoeken geeft een completer beeld dan alleen vanuit een molenhobby en sterker nog het beïnvloed mijn kijk op het complete molen gebeuren.
Waar een hobbymatige molenaar vaak zal vinden dat een molen zo ouderwets en in oorsprong zo origineel mogelijk zou moeten zijn, zal een beroepsmolenaar wellicht de verbeteringen door de loop van jaren toejuichen. Een molenmaker zal vooral naar het onderhoud en de technische werking kijken.
Ik kreeg de indruk dat de molenmaker het minstens zo leuk vond te vertellen over zijn vak en omgedraaid ook vragen te stellen over het molenaarsgebeuren, met gevolg dat ik er veel langer gebleven ben dan gepland. Dit eerste bezoek was er echt teveel om te zien en te horen, maar ik heb geluk, ik mag langskomen wanneer ik wil en mochten we eens iets nodig hebben voor de molen mag ik kijken of ze het hebben, dat is wel heel handig en leuk. Ik ga zeker deze molenmaker blijven volgen en als ik op hun facebook lees over projecten waar ze mee bezig zijn is het nog geen vijf minuten en ik ben er om het live te zien en te horen hoe of wat de plannen zijn.
Dit bezoek was wel erg interessant, ik heb dus mooi geluk zo dichtbij een molenmaker te wonen, ik ga er zeker vaker op bezoek en ben onder de indruk van de vakmanschap die zo divers is bij een molenmaker.