De Oranjemolen uit Vlissingen in de Achterhoek

20160528OranjemolenKennen jullie die plaatjes van “Liefde is…” waar vervolgens van alles ingevuld kan worden? Er is sinds gisteren een nieuwe variant van. “Liefde is….. je vriendin een schaalmodel van een echte molen gunnen” en dat is wat me gisteren overkomen is.

Het valt echt niet mee een vriendin te moeten delen met molens, ze is dan zaterdag meestal weg en ziet al molens van ver, herkent ze al in de verte als er nog maar een heel klein stukje wiek boven bomen uitsteekt en wordt volkomen in beslag genomen als er één gespot wordt. Dat is wat mijn vriend moet verduren, maar toch ondanks dat vond hij het prima toen mij een schaalmodel dat in verval is werd aangeboden, dat deze bij ons in de tuin komt te staan. Sterker nog, het verval is dusdanig dat een eenvoudige molenaar in opleiding als ik het niet repareren kan en mijn vriend die timmerman is en gespecialiseerd is in restauratiewerk dus nu de rol heeft van meester-molenmaker.

Een roede is op de plek van de askop volledig doormidden en sterker nog de complete askop is doormidden, dit maakt dat mijn eigen Oranjemolen (waarvan het origineel in Vlissingen staat) die wanneer hij gerestaureerd is zo’n 160 cm hoog is, dat is even groot als ik ben, niet draaivaardig is.

De echte Oranjemolen in Vlissingen staat al vermeld vanaf 1699, dus is zelfs al ouder. Oorspronkelijk was deze Oranjemolen een pelmolen en nu is de molen een korenmolen. De oranjemolen heeft ook een behoorlijke geschiedenis, zo is de molen behoorlijk beschadigd geraakt in 1809 tijdens een beschieting van de Engelse Vloot waarbij een ijzeren kogel zo’n 2,5 meter boven de stelling is ingeslagen aan de zuidwestkant van de molen. Ook tijdens de tweede wereldoorlog is de molen behoorlijk beschadigd geraakt. Daarna is de molen meerdere malen in verval geraakt en gerestaureerd. Sinds 2014 is de molen weer maalvaardig. Nog een leuke wetenswaardigheid is dat deze Oranjemolen de dichtst bij zee staande molen van Nederland is. Bij mijn eigen schaalmodel van deze Oranjemolen wil ik toch proberen de geschiedenis te mengen met de originele Oranjemolen en wellicht met een hedendaags detailtje. Er zit al een echt werkende vang in en de molen is te kruien met echte kruikettinkjes en haken die aan de stelling bevestigd kunnen worden. Dit schaalmodel van de Oranjemolen heeft geen zeilen, maar ik heb nog een oud molenzeil liggen waar met gemak vier zeiltjes uit gemaakt kunnen worden. Dit molentje is veel leuker dan een schaalmodelpoppenhuis voor een molenliefhebber, nu kan ik elke dag molenaar zijn en ik krijg al een beetje medelijden met mijn vriend en zonen.

Ondanks de grote tuin is het molenbiotoop niet geweldig door de hoge hagen in de tuin en de timmerschuur van vriendlief, maar die hagen en schuur met de grond gelijk maken gaat te ver, bovendien is de schuur van vriendlief nu meer dan een schuur maar ook een molenmaker-werkplaats. Ik hoop dat met zeiltjes de kleine Oranjemolen in ieder geval wind genoeg krijgt om straks echt te kunnen draaien, alhoewel dat laatste nog even kan duren omdat zowel vriendlief en ik tot na de zomer al zoveel bezigheden hebben dat er weinig tijd is voor restauratie en ik vermoed dat dit meer een project voor het najaar gaat worden.

Helaas is de echte Oranjemolen wel heel ver bij ons vandaan, maar wie weet dat ik er toch een keer heen ga. In ieder geval ben van plan zoveel mogelijk informatie te verzamelen van de Oranjemolen en er schijnen bouwtekeningen zijn van dit schaalmodel, ook die wil ik proberen te vinden. Genoeg dus om de komende tijd uit te zoeken en foto’s te verzamelen om dit schaalmodel zo origineel mogelijk te maken. Mochten er molenaars zijn die info hebben over deze molen, mail me gerust op nvotterloo@gmail.com of laat maar een bericht achter onder dit blog.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *