Privé instructie op de molen

20160409zwiepsemolenIs mijn motivatie om naar de stagemolen te gaan niet optimaal op het moment, gisteren kwam daar verandering in. Met toch wel weer wat tegenzin door het aankomend examen had ik met de molenaar eens afgesproken op vrijdag in plaats van op zaterdag, omdat het toch wel aardig vol is op de molen met alle molenaars die daar al zijn en alle examenkandidaten. Het voorstel om wat meer op andere tijdstippen te gaan is dus geen verkeerd voorstel.

Toen ik er eenmaal was kwam de zin en al helemaal toen ik toch behoorlijk de vrije hand kreeg om de molen goed op de wind te zetten, de zeilvoering te bepalen en alleen op te zeilen en de molen te laten draaien. Tuurlijk is het erg gezellig met meerdere molenaars, maar zo voor het examen niet in de rij te hoeven staan en kijken hoever je alleen komt is best wel prettig.

Eigenlijk ging het er redelijk aan toe als op het examen, een prima voorbereiding dus voor mij, maar ik merkte al snel dat ik eigenlijk niks spannends vind aan deze situatie, de molen is vertrouwd en niet ingewikkeld, makkelijk te bedienen en de molenaar ken ik ook al jaren. Ik bedacht me hoe handig het zou zijn als ik 30 april dezelfde houding zou hebben als deze dag en ik kan zeggen dat dit de eerste dag was sinds ik de examendatum weet dat ik weer heb genoten van het met de molen bezig zijn. Alle vragen en gesprekken over deze molen en andere molens waren niks moeilijk of ingewikkeld, het was gewoon leuk.

Ondanks dat ik zeker wist dat de molen met de wind die er was zeker veilig zou kunnen draaien met vier volle zeilen heb ik met de molenaar toch besloten twee wieken met lange halve zeilen te laten draaien, gewoon om diverse zeilvoeringen te oefenen. Stap voor stap van begin tot eind hoefde ik niet af te wisselen met andere molenaars en molenaarsleerlingen die ook graag met de molen bezig zijn en mocht ik dit alleen doen, ondanks de gezelligheid van gezelschap was dit toch echt wel leuk en ik waande me al bijna gediplomeerd molenaar die deze prachtige oude machine aan het werk mocht zetten. De samenwerking tussen weer, machine en mens, hoe bijzonder is dat….

De molenaar zei nog dat ik gewoon moest oefenen wat ik nog oefenen wilde en vragen moest wat ik nog wilde weten en ik heb er echt goed over nagedacht, maar kon niks meer bedenken. Uiteindelijk was de enige vraag die ik nog bedenken kon aan de molenaar te vragen of hij nog dingen kon bedenken waar ik aan moest werken of wat ik nog extra moest leren, maar ook de molenaar kon niks bedenken. Zou dit het dan zijn? Zou dit nu betekenen dat het gewoon goed is zo? Ik weet het niet zeker, maar denk het haast wel, wat zou het bijzonder zijn als het nu wel lukt, op de molen waar ik in juni 2012 mijn opleiding begon.

Tot slot mocht ik zelf de molen weer afzeilen en veilig wegzetten, stormborden uit de wieken halen, het gevlucht aan de ketting en bliksemafleider, pal in het bovenwiel, enz… En we hebben ook nog de molen in de vreugdesstand gezet met de vlag in de bovenste wiek voor een leerlingmolenaar die al geslaagd was voor zijn regionaal examen en afgelopen donderdag ook voor zijn landelijk examen was geslaagd en nu ook gediplomeerd molenaar is in Zwiep.

Wat een middag was dit, ik ben superblij dat ik blijkbaar toch nog echt plezier kan hebben in deze stageperiode en ging met een blij gevoel op de fiets weer de mooie weg terug naar huis en met minder stress voor 30 april.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

2 reacties op Privé instructie op de molen

  1. Wilma Dondergoor schreef:

    Goed Natasja! Goed dat je alleen hebt kunnen oefenen zonder dat er anderen bij waren. Zo gaat het met een examen tenslotte ook. Al zijn er dan meerdere examinatoren, JIJ bent op dat moment de molenaar en JIJ bepaalt wat er gaat gebeuren. Als je het zo op het examen doet, komt het vast goed. Doe gewoon je ding!
    Ik wens je alvast heel erg veel succes.
    Vriendelijke groet,
    Wilma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *