Vangtouw

Bij de Wilpermolen hadden we geen vangtouw maar een vangketting en vanaf het begin  hoopte ik dat deze vervangen werd door een vangtouw omdat een vangtouw veel prettiger vastpakt, ik ben van mening dat je ook meer grip hebt met een vangtouw. Zeker bij de Wilpermolen waar ook nog eens behoorlijk zware gewichten in de bak op de vangbalk liggen om het gevlucht beter te laten afremmen was het voor mij lastig de vang zo te bedienen. Ik haalde dan als ik draaide de gewichten altijd uit de bak en ben ook nog steeds van mening dat die onnodig zijn omdat de Wilpermolen op één van de roedes kleppen heeft die het gevlucht laten afremmen als deze te snel gaat draaien. Het is een niet perse noodzakelijk iets in mijn ogen maar wel een extra beveiliging. Persoonlijk heb ik nog nooit mee gemaakt dat ik de molen niet stil kreeg op de manier waarop dat hoort, maar van mijn collega ken ik die verhalen wel. Toch met ketting is het gevaar van niet kunnen vangen (remmen) doordat de ketting pijn doet aan mijn handen en te weinig grip geeft met gewichten in de bak van de vangbalk groter dan vangen zonder die gewichten en doordat de gewichten uit de bak zijn de bediening voor mij mogelijk is.

Toch hoopte ik al die tijd dat de ketting eens vervangen werd door een touw, de andere molenaar is toch blijkbaar een stuk sterker dan ik en zo gewend aan de ketting dat er eerder geen noodzaak was. Maar voor het bedieningsgemak en toch ook het aanzicht dat een touw mooier staat vond de molenaar het geen probleem de ketting te vervangen.

Toen ik afgelopen week bij de molenmaker op bezoek was en een vangtouw zag hangen in de werkplaats daar stelde de molenmaker voor het touw mee te nemen en te overleggen met het team van de Wilpermolen. Gisteren had ik dat touw dus meegenomen en met elkaar waren we het eens dat buiten dat het touw mooier staat het bedieningsgemak er ook op vooruit zou gaan en hebben we de ketting vervangen door het vangtouw.

Dat staat toch wel mooi dit touw maar het vangen van het gevlucht voelt heel anders en dat had ik toch eigenlijk niet verwacht, het enige dat ik verwacht had was meer grip en een prettigere grip, maar wat bleek, het rukje dat we geven om de vangbalk van de haak te krijgen is nu nog korter of voelt toch op z’n minst korter. Na wat uitproberen met het vangen van het gevlucht en het vastknopen aan de schoren bij de staart van de molen wat niet meer hetzelfde kan als met de ketting die we hadden, is het buiten een fraaier zicht toch prettiger werken met dit touw. Sterker nog, het gaat zoveel makkelijker dat ik in de kap toch de gewichten weer in de bak gelegd heb om te kijken of het vangen dan ook nog te doen was en dat was het.

Geen gezeul dus meer met de gewichten, die kunnen nu mooi in de bak op de vangbalk blijven als extra beveiliging bij het vangen. Een mooier aanzicht en meer bedieningsgemak heeft dit vangtouw opgeleverd. Nu dus aankomende week terug naar de molenmaker om te vertellen dat we het vangtouw houden. Een win, win, winsituatie dus heeft dit vangtouw opgeleverd.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *