Weer even op de thuismolen

20160414thuismolenEen beetje laat dit blog, maar soms heb je nu eenmaal niet genoeg aan vierentwintig uren in dagen. Vandaag alsnog dus mijn blog over afgelopen zaterdag. De zaterdag is de dag dat ik meestal naar de molen ga en door aankomend examen is dat afgelopen weken de stagemolen geweest.

Deze dag besloot ik toch weer even naar de thuismolen te gaan, ik heb niet het gevoel dat het nu nog uitmaakt waar ik draai omdat ik de stagemolen naast het oefenen afgelopen weken al ken van de eerste tweeënhalf jaar opleiding. Nu is het vooral belangrijk extra te oefenen op zelfvertrouwen tijdens het examen en dat kan ook op de thuismolen.

Het was weer echt leuk weer even op de thuismolen te zijn en met de molenaar en andere molenaar in opleiding bij te kletsen. Zij hadden afgelopen weken al wat dingen praktischer gemaakt op de molen, bijvoorbeeld de vlag en haak op een mooi plekje gezet waar ze makkelijker te pakken zijn dan eerder. Ook hebben ze grote plannen gemaakt om het molenaarskantoortje die in een oude silo in de molen is op te knappen. Na de plannen hebben zij deze dag een begin gemaakt.

Ik had in de ochtend andere afspraken dus kwam vroeg in de middag aan en de molen draaide al lekker, eigenlijk waren de plannen ook dat we de vang zouden verstellen, maar toen ik de molen zag draaien zonder de zeilen en toch kleppen die door de wind zelfs al nu en dan open gingen hebben we met elkaar besloten dat toch uit te stellen tot er minder wind zou zijn, dit omdat de molen van de rem af moet. Je kunt de wieken wel aan de ketting leggen, maar met deze wind zou er dan toch wel aardig aan de ketting geragd worden. Alle tijd dus om mee te denken en kletsen over de nieuwe indeling van het molenaarskantoortje.

De molenaar en andere molenaar in opleiding hadden het hok al een heel eind leeggehaald en waren bezig met het bureau op de juiste plek te zetten. Tijd voor mij om een plattegrond te maken en 3D tekening van onze wensen omdat er een groepje vrijwilligers bereid gevonden was schappen en een bank te timmeren die we bedacht hadden. Dit is dan ook precies het verschil tussen zijn bij je thuismolen, een molen waar je een dagje meedraait of stagemolen. Het plannen maken, verbeteringen bedenken en uitvoeren zodat je het steeds mooier en leuker met elkaar krijgt in de toekomst.

Ook hebben we het uiteraard gehad over het examen en het leek de molenaar een goed idee een gastmolenaar uit te nodigen die even voor examinator wil spelen en een proefexamen houdt met mij. Dit lijkt mij ook een goed plan en we hebben iemand bereid gevonden die dat wil doen aankomende zaterdag en gewoon op de thuismolen.

Terugkijkend op afgelopen half jaar heb ik de voorbereidingen voor het examen totaal anders aangepakt dan vorige twee keren waar ik uren met mijn neus in de boeken gezeten heb en tijdens stages vooral geobserveerd heb en af en toe geoefend. Dit keer heb ik nog geen boek in mijn handen gehad en ik moet me beheersen niet alsnog alle molenboeken die ik heb uit te stallen op mijn bureau en te gaan blokken, iets dat eerder niet geholpen had. Dit keer heb ik dus niet met mijn neus in de boeken gezeten, maar ben ik regelmatig op pad geweest naar andere molens en ben ik veel met andere molenaars in gesprek geweest waarmee je ook je theoretische kennis vergroot.

Na mijn grote schrik op molen de Vink waar ik tegen mijn verwachting in volledig in het diepe gegooid ben, maar wat geleid heeft tot één van de meest bijzondere en waardevolle molendagen tot nu toe, ben ik meer initiatief gaan nemen over het praktijk gedeelte en ik merk dat het een dag geweest was die een ommekeer in mijn houding gebracht heeft. Zeker met de dag op de Buitenmolen in Zevenaar daarna, waar ik dacht dat de vang verstellen eng zou zijn, maar een peulenschil bleek te zijn. Beide ervaringen zijn een belangrijke aanwinst als het gaat om zelfvertrouwen, iets waar ik trouwens niet alleen iets aan heb in de molenwereld.

Zo even terug op de thuismolen was het weer even echt relaxt en kom ik toch echt tot de conclusie dat ik niet zou weten wat ik nog meer kan doen om dit keer te slagen. Aankomende zaterdag dus nog een proefexamentje op de thuismolen en maandag de generale repetitie op de stagemolen met de molenaar van daar en dan zaterdag de 30ste de grote dag van het examen.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

5 reacties op Weer even op de thuismolen

 1. Vader van molenfan schreef:

  Hi Natasja,

  Ik lees je blog al een tijdje. Het raakte een snaar, omdat mijn zoon in het autisme-spectrum zit en hij dol is op molens. Ik had weinig keuze, dus ben inmiddels ook een molenfan. 🙂

  Bedankt dat je je belevenissen deelt.

  Ik dacht, het wordt tijd om een reactie te plaatsen om je veel succes (en hopelijk ook plezier) te wensen bij je molenexamen!

 2. Natasja schreef:

  Wat leuk vader en zoon beide inmiddels molenfan! Molens zijn een uitstekende hobby voor mensen binnen het autistisch spectrum, wie weet is er wel een molen bij u in de buurt waar uw zoon af en toe mee mag helpen.
  Zodra het mij gelukt is gediplomeerd molenaar te zijn neem ik mijn zoon met autisme ook af en toe mee, zeker op dagen dat ik alleen zou draaien, hij vindt het ook erg leuk mee te helpen op de molen.
  Veel molenplezier samen gewenst nog en dankjewel voor de succeswens voor het aankomend examen.

  Groetjes,
  Natasja.

  • Vader van molenfan schreef:

   Helaas laat mijn zoon de technische kant (tot nu toe) volstrekt links liggen. Hij wil ze zien, fotograferen en op zijn computer opslaan. Dus we gaan stad en land af (p.s. vanwege jouw blog gaan we binnenkort op weg naar Keulen waarschijnlijk langs Kalkar). Hij heeft interesse in de type molen, en een beetje in de geschiedenis, maar het is mij nog niet gelukt om er meer diepgang in aan te brengen. Ik blijf het voorzichtig proberen.

   Het is af en toe wel vervelend, als een molenaar vol enthousiasme van alles wil uitleggen, en mijn zoontje na een paar minuten abrupt afhaakt. Maar sommigen voelden het goed aan en wisten zijn aandacht wat langer vast te houden.

   Prachtig dat je zoon het leukt vindt om te helpen op de molen. Een hobby delen is erg fijn.

   • Natasja schreef:

    Dat is een hele leuke molen om te bezoeken in Kelkar! Uiteraard zijn jullie ook bij de Wilpermolen in Posterenk van harte welkom, mocht je zeker willen weten of ik er ook ben is het handig even te mailen op nvotterloo@gmail.com .
    Herkenbaar trouwens, mijn zoon bepaalt ook zijn eigen interesse, het is inderdaad een kwestie van aanvoelen en voelsprietjes opzetten voor kleine openingetjes. Op de foto is ook al leuk, dat verdienen die mooie stukjes cultureel-erfgoed wel. Heel veel molenplezier gewenst.

    Groetjes,
    Natasja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *