De Wilpermolen als Examenmolen

Er is gevraagd of wij de Wilpermolen examenmolen willen laten zijn voor de proefexamens oftewel regionale examens en wel op 22 april 2017. Een best wel bijzondere taak, dit betekend dat er molenaars in opleiding de komende weken stage komen lopen bij de Wilpermolen om de molen goed te leren kennen en te oefenen op hun Molenaars schap.

Voor mij zal dit de eerste keer zijn op een examenmolen waar ik één van de molenaars ben die de examenkandidaten zo veel als kan zal proberen te helpen te slagen voor hun examen en dit keer gelukkig niet meer kandidaat.

Persoonlijk vind ik de Wilpermolen uitermate geschikt om als examenmolen te functioneren, de inrichting laat het ambacht van molenaar door de jaren heen zien, zoals drie periodes van transport voor het graan te beginnen bij het luiwerk, daarna de Jacobsladder of elevator en tot slot de buizen waar het graan doorheen geblazen wordt zo de silo in. Het is een soort reis door de tijd en dat allemaal in één molen aanwezig en nog mooier, allemaal zo aan te sluiten en werkend en dat is denk ik best wel bijzonder. Een stukje industrieel erfgoed behorend bij deze prachtige molen.

Verder zijn er twee koppels stenen, waarvan één door elektrisch aangedreven wordt en een onder aandrijving heeft en een koppel aangedreven door de wind en dus een boven aandrijving heeft.

De Wilpermolen heeft als wiekverbetering stroomlijnneuzen op de wieken en op één roede kleppen in plaats van zeilen. Kleppen zie je wel meer op molens, maar bij de Wilpermolen is de bediening ervan uniek. Tja zo kan ik nog wel even doorgaan, genoeg dus om te laten zien aan molenaars in opleiding om hun kennis uit te breiden doordat het aanwezig is in de molen en dat heeft zoals ik zelf tijdens mijn examenperiode ervaren heb meerwaarde het in het echt te zien.

De Wilpermolen dus als examenmolen, we weten het zelf nog maar net, maar zaterdag kwam er al gelijk een zeer gemotiveerde examenkandidaat kennis maken en de molen bekijken. Deze molenaar in opleiding die normaal gesproken op een houtzaagmolen draait zag een aantal dingen die de Wilpermolen uniek maken voor het eerst, maar begreep na even kijken precies hoe het allemaal zat, superleuk om te zien, bovendien leerzaam om zelf ook weer even alles goed te bekijken en door te nemen, zo blijft mijn kennis bij de hand, het zou toch erg jammer zijn als het wegzakt.

De anderen examenkandidaten heb ik nog niet gezien, maar dat zal de komende weken  goedkomen, wat ik begrepen heb is dat ze met een groepje van drie of vier zijn, dat met twee molenaars en de mogelijkheid de molen extra dagen te openen om te oefenen en leren, moet het denk ik wel goedkomen.

De molenaar in opleiding uit ons eigen team zal er komende weken niet zijn, want ook hij zal in april zijn regionaal examen afleggen en zoals dat gebruikelijk is dat niet op de molen waar je lest en zal dus komende weken op zijn examenmolen stage gaan lopen.

De Wilpermolen dus als examenmolen voor de regionale proefexamens, superleuk, wij hebben er zin in en gaan onze uiterste best doen de kandidaten zo maximaal mogelijk alle kansen te bieden te leren en te oefenen met deze molen en willen dan ook alle kandidaten heel veel succes wensen de komende weken en natuurlijk ook onze eigen molenaar in opleiding die eenzelfde periode nu gaat beginnen op een andere molen.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *