De zeilen van de Buitenmolen in Zevenaar

20160907ZeilenZevenaarIn Zevenaar op de Buitenmolen wilde de molenaar zeilen repareren en ook waren de harpsluitingen (dat zijn een soort oogjes waar de kettingen van de zeilen mee vastgezet kunnen worden) door slijtage aan vervanging toe, een leuke klus waar hij mij ook voor uitnodigde om zo gelijk te kunnen oefenen met zeilen voorhangen en het onderhoud van bijkomende onderdelen.

Samen met de andere molenaar in opleiding van de molen waar ik mijn opleiding volg en die ook graag zo’n kans om extra te oefenen zag zitten waren we dus deze ochtend in Zevenaar bij de Buitenmolen. De Buitenmolen, een torenmolen waar ik al twee keer eerder over schreef, is een molen met een flink gevlucht van wel 24,40 meter, dus ook flinke zeilen.

De collega molenaar in opleiding mocht het zeil eraf halen, de molenaar repareerde het en ik mocht het zeil ophangen, iets dat ik wel eerder heb zien gebeuren, maar nog niet zelf gedaan had.

In denk dat de Buitenmolenmolen van Zevenaar mijn persoonlijke geschiedenisboeken in ga van spannende dingen of handelingen die ik niet beheerste en ik daar voor het eerst gedaan heb of die me er voor het eerst lukte. Met op nummer één zeilen klampen, als tweede de vang verstellen en nu dan zeilen voorhangen.

Zeilen voorhangen, iets waarvan ik eigenlijk ook wel dacht dat het nog best ingewikkeld was ze voor te hangen nadat ze eraf waren en dat zonder plooien en precies op de plek voor het hekwerk waar de zeilen horen. Eigenlijk moet ik bij molens dat soort gedachtes maar eens achterwegen laten, want buiten dat zo’n groot zeil redelijk zwaar is om mee te nemen de wieken in viel het lastige van op de juiste plek voor het hekwerk krijgen en dat zonder plooien reuze mee. Kortom zo’n zeil voorhangen is gewoon een leuk werkje dat niet ingewikkeld is of moeilijk. Meestal maak ik zelf de foto’s bij de blogs, maar dit keer maakte de molenaar de foto vanuit de kap toen ik de ketting aan de linker bovenhoek van het zeil bevestigde.

Alweer een erg leuke ervaring erbij, maar het werd nog leuker. De harpsluitingen waren dusdanig versleten dat ze vervangen moesten worden en de karabijnhaken waar je de lengte van de ketting mee kan instellen moesten ook vervangen worden, maar vanuit de wiek konden we er niet erg goed bij, dus besloten we vanuit de kap op de askop van het wiekenkruis te klimmen en het vanaf die kant te proberen.

Dit bleek een goede keus, het was hoog dat wel, maar ik heb geen last van hoogtevrees gelukkig, want het gevlucht bij deze molen is 24,40 meter en de askop zit precies in het midden, daar de bovenkant van plus de ruimte tussen de grond en wieken sta je dus al snel zo’n 13 meter boven de grond op de roede van de wieken. Persoonlijk vind ik dat super leuk, buiten het uitzicht is dit gewoon best een stoere hobby met uitdagingen, die technisch inzicht vraagt en uitvoerende vaardigheden. Erg leuk dat we hierbij mochten helpen en weer een ervaring rijker.

Ook de molenaar van Laag Keppel, die pas een lintje gekregen heeft kwam nog even in Zevenaar op visite erg leuk, deze molenaar komt vaak met leuke quotes, ideeën waar Willy Wortel niks bij is en weet volgens mij overal wel een oplossing voor.

Omdat het nog redelijk vroeg was besloot ik nog even langs molen Nooitgedacht in Warnsveld te gaan, daar hebben ze op één van de roedes geen zeilen maar Ten Have-kleppen, op zich mij bekend want ook bij deze molen was ik al eens eerder en bovendien hebben we op de lesmolen waar ik les ook Ten Have-kleppen op één van de roedes, maar toch zijn de systemen verschillend al lijken de kleppen in aanzicht op elkaar in eerste instantie. Op de molen waar ik de opleiding volg is er een zwichtring en bij molen Nooitgedacht in Warnsveld werken de kleppen met gewichten en een bazaan en er is zelfs nog een derde systeem die ik ook nog graag wil bekijken ergens, een systeem met tandheugel.

Tot nu zijn alle molenaars die ik mee gemaakt heb welwillend alles uit te leggen wat je wil weten en ook de molenaar in Warnsveld heeft me alle kansen gegeven mijn geheugen weer even op te frissen van hoe het daar ook alweer werkte, erg leuk en ik heb ook daar maar gelijk even foto’s gemaakt van de diverse onderdelen van dit systeem zodat ik het niet meer vergeet.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

2 reacties op De zeilen van de Buitenmolen in Zevenaar

  1. henk venhorst schreef:

    Hoi Natasja,
    Leuk dat je weer op bezoek was.
    En al draai ik inmiddels alweer heel wat jaartjes mee, ook voor mij was het weer leerzaam.
    Het is nog vroeg, maar ik wens je alvast heel veel succes met je examen dit najaar!
    Henk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *