Eerste hulp aan kinderen

Als gediplomeerd en geregistreerd gastouder moet je in bezit zijn van een geldig Eerste hulp aan kinderen certificaat. Deze heb ik uiteraard maar om een geldig te houden is er een jaarlijkse herhalingsavond.

Gisterenavond was het weer zo ver dat die gegeven werd en ondanks dat ik meestal niet zo’n zin heb in de avond de deur uit te gaan ben ik altijd erg blij als ik deze avond weer gehad heb. Het is nu eenmaal prettig de kennis van Eerste hulp aan kinderen weer even op te halen en het te oefenen in praktijk, zeker omdat bij Eerste hulp aan kinderen er toch het één en ander wat anders werkt dan bij eerste hulp aan volwassenen, iets dat te maken heeft met dat kinderen in diverse leeftijden ook een verschillende anatomie hebben. Bij de cursus waren dus poppen met de anatomie van baby’s en poppen als kleuters aanwezig om te oefenen.

Je hoopt het in praktijk nooit nodig te hebben, ik zou er niet aan moeten denken dat een kindje gereanimeerd moet worden, maar als het nodig is en ik zou niet weten wat ik doen moet is helemaal verschrikkelijk, het voelt dus prettig die jaarlijkse opfrissing en bespreking, dan kan je in ieder geval handelen en voorkomen dat iets misschien fataal afloopt.

De groep was kleiner dan ik gewend ben van eerdere herhalingscursussen en dat vond ik wel zo prettig en de dame die de herhalingscursus gaf was ook erg duidelijk. Het meeste was mij wel bekend, ik ben tenslotte al meer dan 17 jaar gastouder en had voor die tijd ook al een gewone EHBO cursus gevolgd en vanaf het moment dat ik gastouder ben die aangevuld met Eerste hulp aan kinderen. Toch zijn er jaarlijks veranderingen of toevoegingen door nieuwe of vernieuwde inzichten.

Wat ik voor het eerst meemaakte is dat er ook een jonge ouder in de groep zat, iets dat ik heel verstandig vind, het zal je maar gebeuren dat er iets met je kindje is en je weet niet wat je moet doen. Zelf had ik dus het geluk door mijn beroep dat ik die Eerste hulp aan kinderen al gedaan had en ik heb het met één van mijn kinderen  toen hij peuter was nadat hij een gevonden 50 cent muntstukje in zijn mond gestopt had ook al een keer toe moeten passen. Wat was ik blij dat ik wist wat ik moest doen op dat moment, door de herhalingslessen ging het handelen toen als in een reflex en was het goed afgelopen. Deze cursus kan ik dan ook elke ouder aanraden, niks is erger als er iets gebeurd en je weet niet wat je doen moet en wat is nu één avond per jaar als je er levens misschien mee kan redden.

Het Oranje Kruis is in december 2016 ook met een nieuwe handleiding gekomen voor Eerste hulp aan kinderen volgens de laatste inzichten en omdat de handleidingen die ik had nogal verouderd waren heb ik deze dus maar gelijk aangeschaft voor in de kinderopvang hier, zo kan ik ook zo af en toe tussendoor even mijn kennis up to date houden.

Eigenlijk best gek dat je op school van alles leert, zelfs theorieën waarvan verondersteld wordt dat ze zo zijn maar die bij nieuwe inzichten zomaar anders blijken te zijn of zaken die misschien interessant zijn maar niet van levensbelang, zoals ik het zie zou Eerste hulp een nuttig vak zijn voor iedereen en wellicht zelfs op scholen al.

Een nuttige avond was het dus en mijn certificaat is weer voor twee jaar geldig, volgend jaar ben ik weer van de partij bij de herhalingsavond. Blij als gastouder en ouder met deze mogelijkheid.

Dit bericht is geplaatst in Kinderopvang "Trammetje 26". Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *