Erve Pluis

erve-pluisHet idee een soort van een mini-kinderboerderij vordert. Erve Pluis is klaar!

Erve Pluis is het konijnen, cavia en kippenverblijf van Trammetje 26 en wat heb ik een geluk dat mijn vriend timmerman is die thuis ook graag timmert als hobby. Waarvan ik dacht dat het een ren met twee binnen verblijven zouden worden is ons konijnen, cavia en kippenverblijf een heuse hoeve geworden die het verdient een naam te krijgen. Na wat gebrainstormd te hebben is besloten dit verblijf “Erve Pluis” te noemen.

Op dit moment wonen er de konijnen Flappie, Sofietje en onze kip Betsie. Dit voorjaar wil ik met de kinderen die er dan zijn nog een kip en twee cavia’s erbij gaan halen die ze zelf mogen uitzoeken. De ren van het verblijf is geschikt als knuffelruimte en de kinderen mogen samen met mij erin zodat de dieren wennen aan de aandacht en gevoerd kunnen worden door de kinderen, nu vinden de dieren het nog een beetje spannend en komen ze wel snuffelen en kijken maar blijven net buiten bereik van handjes die willen aaien, maar dat veranderd vast als ze doorkrijgen dat ze wat lekkers kunnen halen bij de kinderen.

Het leghok is zo gemaakt dat de kinderen zo kunnen zien of er eieren in liggen, afgelopen periode in het nog oude hok was het feest als er een ei lag en er was een kindje die vond dat wat hij zelf gevonden had ook mocht houden, helemaal super, hij kreeg het eitje goed verpakt mee naar huis.

Dat Erve Pluis nu al een succes is, is al gebleken, een meisje in de opvang mocht de konijnen en kip gedroogde boterhammen geven en de gaten die de konijnen gegraven hadden weer dicht scheppen samen met mij. Op één of andere manier is een echte zorgtaak voor levende dieren iets dat kinderen geweldig vinden, ik heb alleen maar pretoogjes en glimmende wangen gezien toen we zo samen bezig waren met het verzorgen van de dieren, wat bij mij vast zulke pretogen als bij dat meisje veroorzaakt zal hebben.

Zelf een baby die hier regelmatig komt geniet al van de dieren, hij vind het prachtig om naar te kijken en de kip en konijnen komen nieuwsgierig snuffelen en kijken wanneer ik met hem op de arm ga kijken. Zo schattig!

In het voorjaar zal ik ook eens kijken naar overals in peuterformaat en boerenklompjes of laarsjes in diverse maten zodat ik de kinderen toch ook nog een klein beetje schoon aan de ouders kan terug geven aan het eind van de dag.

De vissen in de veilig overdekte vijver waar het onmogelijk is voor kinderen om in te vallen hebben ze in de winter niet zoveel aan, de vissen zwemmen dan te laag om ze zien en het voeren is in de winter niet nodig, maar in de zomer zwemmen ze aan de oppervlakte en zijn ze zo tam en blijkbaar slim genoeg te weten wanneer het voedertijd is dat ze naar de kinderen toe zwemmen en uit hun handjes eten.

Nu Erve Pluis af is op nog wat bewoners na is er ruimte gekomen onder de veranda waar de kip en konijnen eerst verbleven in een ren en binnen verblijven. Deze ruimte gaat nu een soort buiten-overdekte speelplek voor de kinderen van Trammetje 26 worden. Zo kunnen de kinderen ook buiten spelen zonder nat te worden als het eens regent. Tevens is vriendlief onder de veranda alweer begonnen aan een derde onderdeel van de mini-kinderboerderij. Een volière met vogeltjes, deze komt naast de overdekte speelplek onder de veranda.

Ook de buiten speelruimtes zijn dus nu Erve Pluis af is bijna voltooid. Binnen waren er al de speciaal voor kinderen ingerichte kinderopvang, een slaapkamertje, een lange gang waar de kinderen met loopautootjes doorheen kunnen scheuren, een woonkeuken met beveiligingen op de kastjes en laatjes en een badkamer om handjes te wassen en naar het toilet te kunnen gaan allemaal op de begaande grond. Buiten is nu al in de 70 meter diepe tuin een grasveld met klimtoestel, een veilige overdekte vijver, een zandbak en plaatsje met loopautootjes en dan nu Erve Pluis. Wanneer de speelplek onder de veranda en de volière afzijn is Trammetje 26 helemaal compleet.

Op dit moment  is er nog plek voor nog een paar kindjes bij Trammetje 26. Wat voel ik mezelf een geluksvogel dat de kinderopvang zo leuk geworden is en als ik zie hoe de kinderen lekker genieten van de dieren en speelruimtes die er hier zijn. Gastouder zijn vind ik echt het mooiste beroep dat er is.

Dit bericht is geplaatst in Kinderopvang "Trammetje 26". Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *