Introductie bijeenkomst ZaaiGoed methode

20160401introductieDe ZaaiGoed methode heeft nu al sinds het vakcongres KindVak mijn aandacht. Was ik eerst nog sceptisch over methodes voor jonge kinderen ben ik inmiddels overtuigd van de toegevoegde waarde ervan, ik ben dus om.

Tot nu toe heeft de methode mij extra handvatten gegeven mijn professionaliteit te verbeteren iets dat ik erg belangrijk vind, de ouders van de kinderen geven je wel het vertrouwen te zorgen voor wat voor hen het meest dierbaar en waardevolste is. Als gastouder vind ik dat heel bijzonder en reden genoeg, goed voor de kinderen te zorgen en ze geborgenheid en veiligheid te bieden.

Sinds ik bezig ben met de ZaaiGoed methode merk ik dat deze methode me helpt nog beter de kinderen echt te zien, maar ook mijn rol als gastouder. Zo is me bij het thema focus iets opgevallen wat me nog niet eerder opgevallen was, een kindje van één die lekker relaxt altijd zijn gangetje gaat blijkt een talent te hebben dat me opgevallen is door een spelletje met een kookwekker, dit was een spelletje waarvan ik twijfelde of hij het begreep, maar wat bleek, dit kindje van één is al in staat zich te focussen, hij luisterde gefocust naar het tikken en liep telkens in één keer recht op het verstopte kookwekkertje af. Dit talent van hem was me nog niet opgevallen en zag ik door bewust met een thema focus bezig te zijn opeens wel. Voor mij is dit een echte eyeopener geweest, omdat ik het vreselijk belangrijk vind dat kinderen echt gezien worden en ook om kinderen echt te zien, want als je kinderen echt ziet, kan je inspelen op hun talenten en helpen bij waar ze moeite mee hebben, beide belangrijk voor hun ontwikkeling en gevoel van welbevinden.

Mijn enthousiasme over deze methode is dankzij oa mijn blogs waarin ik ook schrijf hierover niet onopgemerkt gebleven en ik kreeg een uitnodiging voor een introductie bijeenkomst door de grondlegster van deze methode. Ook kreeg ik informatie over een cursus mijn kennis uit te breiden en over een opleiding tot coach/ trainer van deze ZaaiGoed methode. Een cursus en opleiding die ik na er goed over nagedacht te hebben wil gaan volgen omdat ik dit een mooi hulpmiddel vind wanneer je werkt in de kinderopvang, maar ook als ouder.

Tijdens de introductie bijeenkomst werd me nogmaals duidelijk dat dit een methode is die niet alleen kinderen helpt zich op een speelse en leuke manier te ontwikkelen, maar ook jezelf als professional en mens helpt te ontwikkelen. Ik ervaar nu zelf al dat het minstens zo goed is voor mijn eigen ontwikkeling als voor die van de kinderen en dat op een manier die meer dan leuk is. Als ik nu activiteiten zoek om te doen en even niks nieuws kan bedenken, blader ik gewoon door de digitale tuin van de ZaaiGoed methode voor spelletjes en activiteiten. Alle activiteiten helpen je te ontdekken wie je bent, wie de kinderen waarvoor je zorgt zijn, het gaat om “bewust” met het thema “zijn” om te gaan erg leerzaam dus zoals ik het zie.

Ook werd tijdens deze introductie gesproken over de rollen die je kunt hebben binnen de kinderopvang, bijvoorbeeld de verzorgende, de politie-agent, de troostende, de scheidsrechter, enz… De ZaaiGoed methode voegt daar de rol als tuinman of tuinvrouw aan toe. Een rol die wel erg leuk is als je zoals ik als basisopleiding de land- en tuinbouwschool gevolgd heb, later uitgebreid met een zorg en welzijn opleiding en als studie psychologie. Het lijkt een logische vervolgstap me hierover meer te verdiepen. Een rol als tuinvrouw vind ik een relaxte symbolische rol, een tuinvrouw zaait, draagt zorg en geniet van wat er groeit en bloeit en hoe wat gezaaid is zich ontwikkelt.

Wordt vervolgd, de cursus en opleiding zijn van mei tot en met juli, ik ga er vast meer over schrijven. Deze introductie was al een leuke ervaring.

Dit bericht is geplaatst in Kinderopvang "Trammetje 26". Bookmark de permalink.

Één reactie op Introductie bijeenkomst ZaaiGoed methode

  1. Belia schreef:

    Hoi Natasja,
    Ook ik vind de zaaigoedmethode een erg mooie manier van bewust worden voor jezelf en kind. Kijken hoe jezelf de wereld om je heen filtert. Wat vind je zelf van iets en hoe spiegel je dat naar je kinderen en de buitenwereld. Positieve insteek, uitgaan van wat wel kan. Super leuk dat je de training gaat doen ben er zelf ook erg benieuwd naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *