Peuterjudo

20160311peuterjudoEr zijn al diverse sporten waar je peuters aan kan laten meedoen en dat is mooi want peuters bewegen graag en zijn ook graag actief. Sporten voor peuters helpen de kleintjes zich psychomotorisch en sociaal te ontwikkelen, maar is vooral bedoeld om veel veel plezier aan te beleven.

In mijn ruim achttienjarige carrière als moeder en ruim zestienjarige carrière als gastouder heb ik dan ook leuke baby- en peutervarianten van sporten langs zien komen zoals, dans, gymnastiek, hockey, tennis, voetbal, yoga en zwemmen.

Aan dit rijtje wordt nu door meervoudig Nederlands judokampioen Antoinette Hennink (oprichter en trainer van Nippon Judo Achterhoek) ‘peuterjudo’ toegevoegd, een bewegingsvorm die speciaal ontwikkeld is door Nippon Judo Achterhoek voor kinderen van 2,5 tot 5 jaar. Misschien was er al ergens peuterjudo, maar ik had er nog nooit van gehoord en werd dus gelijk nieuwsgierig, wellicht omdat ik dagelijks peuters om me heen heb.

Het is voor mij niet moeilijk enthousiast te worden over deze plannen van Antoinette Hennink, ook al zijn mijn eigen kinderen behoorlijk groot, ik ben toch al geruime tijd vaste toeschouwer van haar lessen en zie het plezier dat de kinderen bij haar hebben. Gefocust en vol enthousiasme doen ze mee, vanaf de jongste kinderen, die er bovendien superschattig en stoer uitzien in hun kleine judopakjes tot aan de volwassenen. Ook bij mijn eigen jongens heb ik gezien hoe zij hen door middel van judo geleerd heeft hun zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, discipline, zelfbeheersing en eigenlijk gewoon hun complete balans te verbeteren.

Kleine groepjes of grote groepen, keurig zitten ze langs een lijn om gefocust en vol enthousiasme naar haar te luisteren, vol verwachting welk spelletje of welke oefening ze gaan doen, ik heb daar ondanks mijn eigen ervaringen in de kinderopvang en als moeder bewondering voor. Dat enthousiasme is niet alleen bij de kinderen te zien, Antoinette geeft met minstens zoveel aandacht en enthousiasme les. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat judo alleen maar haar sport en werk is, maar zoals zij les geeft moet het eerder een passie zijn die ze wilt delen.

Toen ik haar flyer zag over peuterjudo dacht ik aan de tientallen kinderen die in mijn kinderopvang waren en zijn en ik geloof gelijk dat peuterjudo een zeer geschikte sport is voor peuters en dat gevoel werd alleen maar versterkt toen ik meer informatie kreeg van Antoinette over de achterliggende gedachtes bij peuterjudo.

Peuters leren er rennen, vallen en weer opstaan door middel van spelletjes en judo gerelateerde oefenstof, ze leren omgaan met fysiek contact en grenzen, ze leren voor zichzelf opkomen en juist rekeningen houden met de ander, ze leren zich te concentreren op zichzelf maar ook juist samenwerken. Dit zijn allemaal vaardigheden die zeer waardevol zijn om van jongs af aan al mee te krijgen. In de informatie die ik kreeg over peuterjudo wordt dan ook mooi samen gevat dat peuterjudo een sociaal-gezonde vorm van sport is, waarin faalangst en verlegenheid weggenomen wordt en waar het zelfvertrouwen bevordert wordt.

Kortom, ik vind het dus zeer de moeite waard hierover te schrijven en te vertellen over deze mogelijkheid voor peuters. Toch jammer als die mogelijkheid er is en je het niet weet. Er is de mogelijkheid voor een gratis proefles en er zijn diverse locaties in de Achterhoek waar zij peuterjudo gaat geven.

Meer informatie is te vinden op de website van Nippon Judo Achterhoek: http://www.nipponjudo.nl/nieuws.html

Dit bericht is geplaatst in Kinderopvang "Trammetje 26". Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *