Project picknicktafel

20160429PicknicktafelHet is april en het weer ziet er nog niet erg voorjaarsachtig of zomers uit, maar dat betekend niet dat je niet bezig kunt zijn met de voorbereidingen voor het mooie weer en hoe leuk is het dan dat samen met de oppaskinderen te doen als het gaat om iets voor de kinderopvang?

Als het straks mooi weer is ben ik het liefst zoveel mogelijk buiten met de kinderen, maar echt een zitje hebben we nog niet voor de mini-mensjes, daarom heb ik een picknicktafel besteld en de postbode was zo aardig die in bouwpakketvorm vanochtend te brengen. Nog leuker werd het toen we zagen dat er inpakpapier omheen zat waardoor de kinderen wel heel nieuwsgierig werden wat er in dit grote pakket zou zitten. Om de spanning wat op te bouwen en te oefenen met geduld legde ik het pakket op de grond en gingen de kinderen eerst raden en na een paar pogingen mochten ze het inpakpapier eraf halen.

Een picknicktafel, alleen onherkenbaar, voor de kinderen waren het op dit moment niets meer dan planken en schroeven en tja hoe zit dat dan… Er zat een groot vel papier bij waar stap voor stap te zien was hoe er van de planken een picknicktafel gemaakt kon worden en die hebben we uitgebreid bestudeerd. De kinderen weten dat de papa van dit huishouden hier timmerman is en de kinderen hebben wel vaker bouwprojecten hier in huis gevolgd dus ik vroeg aan ze of we hem zouden vragen om deze picknicktafel in elkaar te zetten, maar het antwoord daarop waren beteuterde gezichtjes en daar hoopte ik al op want ik was van plan de tafel door de kinderen zelf in elkaar te laten zetten zodat ze ervaren dat ze met hun eigen handjes wonderen kunnen verrichten en we tegelijk nog eens een superleuke ochtend hebben. De vraag of ze de tafel zelf in elkaar wilde zetten toverde rode wangetjes en een enthousiast “Ja!!!” tevoorschijn en we begonnen eerst officieel met een werkoverleg, want hoe doe je zoiets?

De tekening werd uitgevouwen en de onderdelen erop bekeken, ik kon door de “ZaaiGoed” methode terugvallen op het thema samenwerken waar we al eerder aan gewerkt hebben en de kinderen bleken dat nog heel goed te kunnen, net zoals het thema focus waar we ook aan gewerkt hebben. Zoals ik ze bezig zag was ik blij dat ik deze leuke en praktische methode tegen gekomen ben, het werkt inderdaad als een zaadje dat je zaait en de oogst is in dit geval dat de kinderen heel bewust en prettig kunnen samenwerken en dat ook nog eens goed gefocust deden. Dit zijn vaardigheden waar ze vast nog vaak in hun leven profijt van kunnen hebben. Het is iets dat ze anders ook zouden leren in de praktijk, thuis en op school, maar zo bewust er mee bezig zijn is toch anders en heeft zoals ik het zie zeker een meerwaarde.

Bijna twee en drie zijn de kinderen, maar met een beetje hulp en geduld is het verbazingwekkend hoeveel ze al snappen en kunnen. Vandaag heb ik voor de zoveelste keer gezien hoe belangrijk het is kinderen niet te onderschatten en ze genoeg uitdaging aan te bieden. Deze picknicktafel, als zou die kant en klaar te koop geweest zijn is veel leuker binnen te krijgen als bouwpakket.

De kinderen hebben samengewerkt, ze hebben zich gefocust en vooral veel plezier gehad en ik minstens zo veel plezier. Vooral toen de tafel af was en ze op de bankjes gingen zitten met een blik op hun gezicht van “Zo, dat hebben we even prima gefikst.”

Maar dan, ik had de kinderen verteld dat deze picknicktafel voor buiten is, zodat als het mooi weer is ze daar hun fruit, boterhammetjes en drinken aan kunnen eten en drinken, maar deze mini-mensjes waren volgens mij niet meer van deze picknicktafel af te krijgen, dus hebben we gewoon binnen gepicknickt aan deze door de kinderen zelf in elkaar gezette picknicktafel. Wat een leuke ochtend weer, project Picknicktafel is zeker geslaagd alhoewel ik vanavond als de kindjes weer thuis zijn en de timmerman in dit gezin weer thuis is ik nog wel op te biechten heb aan hem dat ik vijf schroeven dolgedraaid heb en hem eens lief zal aankijken met het verzoek of hij die vijf op een wat meer professionele manier wil vervangen.

Dit bericht is geplaatst in Kinderopvang "Trammetje 26". Bookmark de permalink.

2 reacties op Project picknicktafel

  1. Jenny schreef:

    Leuk om te doen zo samen met de kindjes! Ik heb ook een kinder picknicktafel besteld. Ben benieuwd wanneer hij binnen komt dan ga ik het ook zo eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *