Het Trammetje en veiligheid

trammetjeAls gastouder wil je de kinderen veilig vervoeren en omdat ik als gastouder kinderen van 0-4 jaar opvang dacht ik aan een bolderkar waar ook baby-schelpjes en peuterschelpjes in passen. In mijn vorige opvang maakte ik gebruik van een drielingswagen en bakfiets waar vier kindjes in konden en nog een kindje achterop, maar nu wil ik vervoer waar ze allemaal in passen en waar je ook een supermarkt mee in kan.

Nu heb ik geluk dat mijn vriend ambachtelijk timmerman is en heel creatief wordt van plannen zelf een bolderkar te maken voor vier tot zes kindjes. En het brainstormen samen begon. Op internet speurden we samen naar bolderkarren van kinderdagverblijven en hoe ze er ongeveer uitzagen. Ook kwamen we behoorlijk unieke exemplaren tegen in de vorm van busjes en zo ontstond het idee een bolderwagen in de vorm van een tram te maken. De straat waar we wonen heet de Tramstraat en in de vorige eeuw heeft hier een echte stoomtram gereden. Door de monumentale panden in onze straat leek het ons een leuk idee weer de tram terug te brengen in het straatbeeld en tegelijk een bolderkar voor de kinderen te hebben.

Uiteraard was de veiligheid het belangrijkste. Ik zocht foto’s van de tram die hier eerder reed en vond op youtube een filmpje https://www.youtube.com/watch?v=UMQzXP-2A3o gemaakt van oude, ingekleurde ansichtkaarten van rond 1925 met muziekje van de stoomtram die hier ooit reed. Op basis daarvan maakten we samen tekeningen van bolderkarren in die stijl. Mijn vriend ging met de tekeningen aan de slag in zijn timmerschuur en het resultaat mag er zijn, een echt trammetje, nog leuker dan op de tekeningen. Met veiligheidsriemen erin zodat de kinderen niet door de wagen vliegen als ik over een bobbel rijd en echt werkende koplampen voor en een veiligheidslampje achter mocht het donker zijn in de winter. Natuurlijk mocht een echte bel niet ontbreken, maar daarvan heb ik inmiddels de klepel bedekt met vilt om niet nog meer op te vallen dan je toch al doet met zo’n trammetje.

Onze kleine schuurtje, dat vroeger een echte varkensstal was werd ingericht als echte tramremise en zo dachten we dat we toch een veilige en leuke oplossing gevonden te hebben voor de kinderen. Toch er is iets dat we niet voorzien hadden en wat pas duidelijk werd in de praktijk.

De kinderen vinden het geweldig in het trammetje, de veiligheidsriempjes zorgen ervoor dat ze niet van de bankjes vallen, door de verlichting is het trammetje goed te zien en door de luchtbandjes en zwenk aan de voorkant rijdt het trammetje perfect en niet zwaar en bovendien door het dakje zitten de kinderen zo goed als droog en uit de volle zon. Je zou dus denken veiliger kan niet, maar of dat zo is betwijfel ik nu echt.

Als ik met het trammetje en kinderen over straat ga blijken fietsers opeens achterste voren op de fiets te zitten en automobilisten achterste voren in de auto, hoe veilig is dat? De leuke reacties over het trammetje zijn echt wel leuk en het trammetje tovert regelmatig een vrolijke lach op gezichten en zorgt voor leuke reacties en gesprekjes, maar voor de veiligheid van het verkeer probeer ik toch nu zo veel mogelijk drukke wegen te vermijden voor de veiligheid van bestuurders en fietsers, zo kan het trammetje tenminste echt leuk blijven.

 

Dit bericht is geplaatst in Kinderopvang "Trammetje 26". Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *