Technische dag Ruurlo

Alle molendagen vind ik leuk, maar vandaag hadden we een technische molendag bij molen De Agneta in Ruurlo, waarbij de nadruk zou liggen op valbeveiliging en touwen splitsen en takelingen.

Mijn verwachting lag al vrij hoog over deze dag omdat ik nu eenmaal dol ben op nieuwe dingen leren en als deze nieuwe dingen dan ook nog met molens te maken hebben, kan het al bijna niet meer fout gaan, hoge verwachtingen dus die zelfs nu achteraf meer dan terecht waren.

Vandaag dus een technische dag met de nadruk op valbeveiliging en touwen splitsen en takelingen maken en vooral dat eerste was ik erg benieuwd naar. Er is steeds meer oog voor veiligheid wanneer je op de molen aan het werk bent en elke keer lijkt het zoeken naar de balans tussen veiligheid en werkbaarheid, een best ingewikkelde balans omdat je nu eenmaal gewend bent te werken zoals je doet. Bij veiligheid werd vandaag dan ook vooral een beroep gedaan op gezond verstand want natuurlijk moet het werkbaar blijven, maar je bent ook als molenaar bezig met een echte machine en je werkhoogte is soms wel 20 meter of hoger dus eens nadenken over valbeveiliging is niet overbodig, zeker omdat je als molenaar toch allemaal wel familie, vrienden of een andere vorm van achterban hebt die niet vrolijk zullen zijn als je te pletter valt.

Los van dit aspect heb je ook nog met wet- en regelgeving te maken. Wat voor mij nieuw was deze technische dag in Ruurlo is dat daar eens een overduidelijk antwoord op kwam als het gaat om werken met valbeveiliging. Als vrijwilliger val je niet onder de Arbowet, maar als er sprake is van een gezagsverhouding, molenaars en molenaarsleerlingen is er wel degelijk sprake van een wet en verantwoording waar je jezelf aan te houden hebt. Maar los van dit, molenaar ben je voor de hobby, je hoeft er niet je brood mee te verdienen dus waarom niet je veiligheid en die van je leerlingen en bezoek in de gaten houden, het is niets meer inderdaad dan gezond verstand en open staan voor verbeteringen.

Vandaag zat ik in de groep die het eerst aan het werk ging met valbeveiliging en ik moet zeggen, dit was niet overbodig want ik heb ervaren tijdens het staufferpotjes onderhoud op de Wilpermolen dat ik het echt niet veilig vond met vette handen in de wieken bezig te zijn en ook tijdens een zeil voorhangen op een andere molen bedacht ik me hoog in de wieken dat het zeil met elke stap zwaarder werd en dat ik de risico’s best besefte en dat ik, ondanks dat ik geen hoogtevrees lijk te kennen wel mezelf bewust was van de risico’s. Valbeveiliging keek ik dus naar uit deze technische dag, want wat heb je aan een perfect tuigje en goede lijnen als je niet weet hoe je er mee om moet gaan. Deze technische dag heb ik het geleerd en ik was er heel erg blij mee.

Het tweede deel van deze dag was voor mij erg grappig vooral en als je jullie mijn vorige twee blogs gelezen hebben zal je vast begrijpen waarom. Splitsen en takelingen maken ging het om en dat is waar ik vorige twee blogs al over schreef. Het begon met de blog over mijn ervaringen over takelingen leren maken bij de molenaar in Zevenaar die afweken van hoe ik het als molenaar geleerd heb en ook niet uit de molenwereld kwam maar uit de scheepvaart en mijn blog van vorige week waarbij we op de Wilpermolen alle touwen die het nodig hadden vervangen hadden met takelingen op de manier zoals ik de week eerder geleerd had en waarover ik schreef dat die afweek van hoe ik het geleerd had tijdens mijn opleiding. Deze technische dag gingen we er weer mee aan de slag en wat bleek…….

De instructeur die dit gedeelte voor zijn rekening nam had ervaringen uit de scheepsvaart en leerde ons de takelingen precies zoals ik twee weken voor het eerst tegen kwam en waarvan ik vond dat deze beter was dan zoals geleerd tijdens de opleiding, ik had dus schik want hier was ik de laatste twee weken al mee bezig en tegelijker tijd besefte ik dat deze manier wellicht niet lang meer afwijkt omdat ik meer enthousiaste reacties heb gezien vandaag tijdens deze technische dag, erg leuk dus. Toch kon ik het niet laten te informeren of deze instructeur toevallig connecties had met de molenaar van wie ik het leerde twee weken geleden, maar dit bleek niet het geval, dus echt  gewoon puur toeval.

Kortom een superleuke dag dus en mocht je mee willen kijken wat er te doen was, kijk gerust de foto’s op de volgende link: https://myalbum.com/album/ncwGd5bTKL5F .

Er werd door de organisatie nog feedback gevraagd over deze dag en persoonlijk kan ik alleen maar enthousiast zijn, want wat heb je aan regels, wetgeving en instructies als je niet in praktijk ervaart hoe het werkt.

De technische dag van vandaag vond ik gewoon een groot succes, prima organisatie, zeer gastvrije molenaars en medewerkers van Molen De Agneta in Ruurlo die ook buiten deze dag iedereen welkom heet om de molen te bezoeken of eens mee te draaien.

Kortom een geslaagde technische dag op molen De Agneta en ik kijk al uit naar een volgende technische dag.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *