Update: Eindelijk weer een blog

molenkledingHet is weer even geleden dat ik blogde, dat was niet de bedoeling, ik kwam gewoon even niet verder dan eventuele korte mededelingen of een update.

Blijkbaar viel het op want ik kreeg er al vanuit verschillende richtingen vragen over, met als druppel mijn oudtante die dacht dat ze niet meer wist hoe ze mijn blogs kon lezen want ze zag de laatste tijd geen nieuwe blogs meer en grappig, vooral de molenblogs miste ze. Inmiddels is zij zelf met ruim in de tachtig jaar ook een echte molenliefhebber geworden en koos ze tijdens haar laatste uitje naar een molen te wandelen die ze zag omdat ze nu echt van molens houdt vertelde ze tijdens mijn laatste bezoek. Zo grappig hoe een hobby kan uit waaieren, buiten mijn oudtante is afgelopen periode ook mijn zoon van 17 bij me gekomen met de mededeling dat hij af en toe graag met me mee zou gaan naar de molen en heel misschien zelfs de opleiding tot molenaar ooit wil doen. Dat een molen voor elke leeftijd is, blijkt dus wel. Af gelopen weken heb ik hem dus een paar keer mee genomen en wie weet hoe dat ooit in de toekomst uitpakt.

Vandaag is er opeens dan weer zin om te bloggen en wellicht komt het dan ook door de zeer motiverende ochtend van vandaag waar we vooral bezig geweest zijn met plannen maken voor op de molen, een update blog dus.

Het begon al leuk, pas geleden hebben we van het bestuur van de Stichting Behoud Wilpermolen, molenaarskleding mogen uitzoeken waar we het logo van de molen op mochten laten borduren. We kozen naast de standaard beige overals die de meeste molenaars dragen voor een rode polo en rood fleecevest met logo en een grijze bodywarmer met logo. Normaal is het wat minder als je een “fashion twin” tegen komt, maar vandaag was het grappig zo in de Wilpermolenkleding. Het is nu in ieder geval duidelijk voor publiek wie de molenaars zijn.

Er stond nauwelijks tot geen wind dus we besloten de vlaggetjes van het feestje tijdens de open dag vorige week weg te halen die we neergehangen hadden omdat de molenaar al 15 jaar molenaar is bij deze molen een mooie aanleiding dus voor een open dag voor publiek, maar ook voor collega molenaars, vrienden en familie van de molenaar die nu met elkaar eens konden kijken waar de verhalen van de molenaar al die tijd over gingen. De belangstelling was groot en het bezoek geïnteresseerd wat leidde tot een super geslaagde dag, waar we de mooie molen konden laten bewonderen en we het uiteraard ook veel over de Wilpermolen maar ook molens algemeen gehad hebben.

De vlaggetjes waren weg en de vreugdestand waar we de molen in gezet hadden hebben we weer veranderd in de stand van tijdelijke afwezigheid omdat er gewoon te weinig wind was om te draaien. De belangen van een molenaar liggen nu eenmaal anders dan bijvoorbeeld een fietser die een toertocht houdt, als molenaar wil je nu eenmaal graag dat het waait.

Toch is het een nuttige ochtend geweest want nu hadden we alle tijd om eens te bedenken wat we voor doelen hebben de komende tijd. We hebben besloten volgende zaterdag 10 december dus in ieder geval de kerstster in het puntje van de bovenste wiek te gaan hangen.  Verder willen we weer graag gaan malen. Daarvoor is het nodig dat eerst de stenen goed schoongemaakt gaan worden, wat bij deze molen een echt projectje is. Het gaat het eerste projectje worden van 2017. Een draaiende molen is al mooi, maar de molen laten werken, waar die toch ook echt voor bedoeld is, is nog veel leuker en niet alleen voor onszelf, maar ook voor publiek om het proces van malen ook echt te kunnen zien.

Verder zijn we ons aan het verdiepen over een educatief programma voor op de molen, om te beginnen voor kleuters, we hebben er al leuke ideeën over en er zijn ook geschikte hulpmiddelen voor zoals prachtige prentenboeken en presentaties. Deze boeken zouden we ook kunnen gebruiken voor voorleesuurtjes voor kinderen uit de buurt en voor de kleintjes in vakantieperiodes wanneer we nogal eens vakantiegangers uit de omgeving op de molen krijgen. Leuke ideeën dus om verder uit te werken en om eens bij andere molens die dit al doen te informeren hoe zij dat aanpakken.

Al brainstormend komen de ideeën aan fladderen, maar voor nu hebben we besloten eerst ons eerst te richten op de molen weer maalvaardig te krijgen en of een educatief programma haalbaar is.

Deze update nog eens door gelezen te hebben denk ik dat het bloggen ook weer kan beginnen, naast de plannen die we gemaakt hebben zijn er nog excursies, een diploma-uitreiking in maart van de molenaars die in 2016 geslaagd zijn en wellicht nog veel meer leuke molenbelevenissen. Dus voor degenen die zich afvroegen of ik gestopt was met bloggen, absoluut niet, het was blijkbaar een tijdelijk ‘blogblok’.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

2 reacties op Update: Eindelijk weer een blog

 1. Dirk Minor. schreef:

  JOTTUM, JE BENT ER WEER!

  Groet van Dirk & Ans uit Keppel.

 2. Vader van molenfan schreef:

  Welkom terug!

  Het is grappig, mijn vrienden en collega’s sturen me nu af en toe een foto van een molen.
  En mijn neefje uit Florida wilde ook molens kijken, dus zijn we vorige week naar de Zaanse Schans geweest.

  Succes met de projecten op de molen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *