Ondanks dat ik gisteren niet op de molen was, is deze dag toch een echte molendag geweest. Gisteren was namelijk de Ledenvergadering van De Hollandsche Molen en de Diploma-uitreiking van de in 2016 geslaagde molenaars en daar was ik er één van.
Ik heb toch bijna tot de laatste dag getwijfeld of ik niet gewoon het diploma zou laten opsturen, zo’n ledenvergadering waarvan ik dacht dat het erg druk zou worden met molenaars en molenliefhebbers uit het hele land is niet direct iets waarbij ik denk “Jottem, leuk!!!” . Gewoon de molen laten draaien lijkt mij leuker. Aan de andere kant, ik krijg maar één keer de kans om bij mijn eigen diploma-uitreiking te zijn en kan dit dus niet overdoen als ik later spijt krijg niet geweest te zijn en dit diploma is nu eenmaal ook echt de leukste van alle diploma’s die ik ooit gehaald heb. Ik besloot dus uiteindelijk toch naar de ledenvergadering en diploma-uitreiking te gaan.
Een overweging was nog het ochtend programma over te slaan, dit ochtend programma zou merendeel bestaan uit een jaarrede en financiële verslagen. Maar ik besloot als ik dan toch zou gaan ook naar het complete programma te gaan. De andere molenaar van de Wilpermolen en zijn vrouw besloten ook te gaan en met z’n drieën zijn we met de trein gegaan, ook omdat het geheel afgesloten zou worden met een borrel en de locatie de Eenhoorn in Amersfoort tegenover het station lag.
Het ochtendprogramma van de ledenvergadering vond ik interessanter dan ik verwacht had van mezelf, het was geen saaie kost, maar een kijkje achter de schermen hoe De Hollandsche Molen werkt en daar was ik best van onder de indruk. En wat gebeurd er achter de schermen ontzettend veel om de molens te behouden, te restaureren en te onderhouden.
Na dit gedeelte waren er de uitreikingen van de Certificaten van Verdienste en ook daar was ik van onder de indruk. Erg leuk om te zien hoe een aantal mensen al meer dan de helft van hun leven zich inzetten voor het molenbehoud en daar de verhalen achter te horen, wat dat betreft heb ik met de bijna 5 jaar dat ik nu vrijwilliger ben nog een lange weg te gaan, maar dit wordt een lange weg waarvan ik zeker weet dat ik die vol plezier zal volgen want wat een leuke hobby is dat molengebeuren.
Tijdens de molenmarkt in de pauze waren er kraampjes met nieuwe en tweedehands boeken, kaarten en andere molen snuisterijen. Niet dat ik iets van plan was te kopen, ik heb niet direct wensen, maar ik kwam een boek tegen die mijn aandacht trok en ging over molenbouw. Nu ben ik wel vaker op boekenmarkten te vinden en de prijzen van tweedehandsboeken zijn erg leuk meestal om mijn verzameling uit te breiden. Toen ik een prijs verwachtte van toch maximaal 20 euro schrok ik toch wel dat dit tweedehands boek in de 40 euro was en besloot de titel te onthouden voor mocht ik het ooit nog eens tegen komen, maar later thuis bleek dat ik een buitenkans heb laten lopen, dit boek Molenbouw van Anton Sipman bleek op internet te staan voor prijzen van bijna 140 euro en dat tweedehands en ik besefte opeens waarom deze prijzen zo hoog zijn, omdat ik ook de super gedetailleerde tekeningen van Anton Sipman wel ken. Een boek dus om goed in de gaten te houden, want die wil ik nog wel een keer aan mijn verzameling toevoegen.
Het middagprogramma van deze ledenvergadering bestond onder andere uit een presentatie van diverse websites, een debat en de Diploma-uitreiking.
Om bij dat eerste te beginnen, ook daar kwam ik twee sites tegen die erg interessant zijn, namelijk https://molenfonds.nl/ , waar crowdfunding acties op te vinden zijn om geld in te zamelen bij molenprojecten, heel nuttig en het werkt, want je kan precies zien hoeveel geld er al opgehaald is voor een project. Een site die zeker in gedachte gehouden moet worden als je grote reparaties of aanvullingen voor je molen zou willen.
Maar toen was er nog een site die gepresenteerd werd. Eigenlijk was deze site er al, maar nu is die in een nieuw jasje gestoken. Deze site had ik al eens van gehoord, maar had ik nog nooit goed bekeken. Het is een site voor molenonderzoek en te vinden op deze link: http://allemolens.nl/ . Nadat ik op deze site De Wilpermolen waar ik molenaar ben intypte kreeg ik 117 verwijzingen van artikelen, foto’s en informatie over De Wilpermolen, geweldig, daar staat een boel bij dus wat ik nog niet gezien had! Dit zal denk ik mijn favoriete site gaan worden als ik meer over een bepaalde molen wil weten.
En toen…, het hoogtepunt van deze ledenvergadering, de diploma-uitreiking. In 2016 zijn er 78 molenaars bij gekomen, het waren er zoveel dat we niet tegelijk op het podium pasten en de uitreiking in twee groepen gebeurde. Eerst was de groep aan de beurt die in het voorjaar van 2016 geslaagd waren en daarna was de groep van het najaar waar ook ik bij hoorde aan de beurt. Apart hoor. De dag werd afgesloten met een borrel, de mogelijkheid nog eens over de molenmarkt te lopen en bij te kletsen met collega molenaars en molenliefhebbers en ik begin al steeds meer gezichten te herkennen, zelf op zo’n landelijke dag.
Het op het podium in ontvangst krijgen van het diploma had voor mij niet zo gehoeven, maar van begin tot eind was dit een leuke dag, ik heb geen spijt toch gegaan te zijn. Het diploma die overigens groter was dan verwacht (ik had een boek op A4 formaat meegenomen in mijn rugtas om het diploma ongekreukt mee naar huis te nemen, maar daar paste het niet in) heb ik toch ongekreukt thuis gekregen.
Nu dan na deze ledenvergadering en diploma-uitreiking de mooie taak om als molenaar van een examenmolen anderen op weg te helpen dat zij volgend jaar ook op de ledenvergadering bij hun eigen diploma-uitreiking kunnen zijn, ik heb er zin in en de eerste kennismaking met één van de examenkandidaten vorig weekend was al superleuk verlopen.
Voor dat buitenkansje kan ik zorgen hoor Natasja. Molenbouw van Sipman voor 20 euro. Stofomslag is wel een beetje beschadigd aan de randen.
En dan is het nog een bijzonder exemplaar ook, namelijk uit de nalatenschap van Klaas Zaal senior, een van de initiatiefnemers van de oprichting van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Zijn naam werd door voorzitter Nico Salm nog even genoemd na het filmpje van het Prins Bernhard Cultuurfonds over mij, omdat ik daarin zei dat alle oprichters nog in leven zijn. Klaas dus helaas niet meer, die is vorig jaar overleden.
Nu alleen nog even zien hoe het boek in je bezit komt. Het is dikker dan 32 mm, dus wordt het pakketpost. Of kom je het een keer ophalen op een Noord-Hollandse binnenkruier? Of ga je 1 april naar Arnhem?
Vriendelijke groeten, Eric
Beste Eric,
Wat een geweldig mooie buitenkans!!! Daar ben ik heel blij mee, zeker met het verhaal achter dit exemplaar. Wat de omslag betreft ik “Never judge a book by its cover” en daarnaast zijn de mooiste boeken de boeken waaraan je kan zien dat ze gebruikt zijn. De naam Klaas Zaal kom ik inderdaad regelmatig tegen, trouwens net als ik jouw naam al in meerdere artikelen tegen gekomen ben, daarnaast van de leuke youtube video’s en niet te vergeten afgelopen zaterdag.
Zaterdag 1 april ga ik inderdaad ook naar Arnhem, maar nog een keer een Noord-Hollandse binnenkruier te bezoeken sla ik ook zeker niet af, ik vind dat prachtige molens en heb na aanleiding van mijn eerste (en tot nu toe nog enige) bezoek aan een binnenkruier een blog geschreven te lezen op deze link: http://www.natasjagooithetroerom.nl/molens/dagje-molens-kijken-deel-1-dikkop/ .
In ieder geval tot zaterdag één april en dankjewel voor je berichtje en aanbod.
Groetjes,
Natasja.