Fietsende molenaars op visite

Een tijd geleden kreeg ik een mailtje van een molenaar die een molen-fiets-excursie organiseerde voor molenaars en molenliefhebbers uit Brabant. De Wilpermolen stond ook het zijn lijstje om te bezoeken en de vraag was of wij dat goed vonden. Natuurlijk vonden wij dat goed, wij laten immers die molen graag zien aan mede molenliefhebbers en ander publiek. De Wilpermolen heeft wel wat bijzonderheden waarom zo’n bezoek ook de moeite waard is.

Afgelopen week kreeg ik weer mail dat er al zo’n 27 aanmeldingen waren, een volle bak dus, maar de Wilpermolen is groot dus dat past wel, maar het zag er in ieder geval naar uit dat we een drukke dag kregen op de molen. Alle vier de examenkandidaten kwamen deze dag ook en zo’n bezoek van een grote groep mensen vond ik ook voor hun een mooie oefening om hun molenaars vaardigheden te oefenen. Zo konden ze kijken met hoever ze kwamen wanneer hen vragen gesteld werden, ze konden oefenen op veiligheid op de molen te letten, enz.

Wat jammer was, deze dag was er nauwelijks tot geen wind, de groep fietsende molenaars en molenliefhebbers te ontvangen in een draaiende molen was bijna nihil hierdoor. En ook de examenkandidaten lieten merken dat ze dit gebrek aan wind jammer vonden. Zo was het wel heel lastig voor hen om de wind te bepalen en de molen te laten draaien.

Toch ook dit hoort erbij als je molenaar bent, het weer heb je nu eenmaal niet in de hand en ook daar moet je mee om kunnen gaan.

Voor de fietsende molenaars en molenliefhebbers waren er tegenstrijdige belangen, voor de fietstochten van molen naar molen was de afwezigheid van wind prettig, dat fietst wel wat makkelijker, maar ook zij zien als molenliefhebbers deze molens het liefst draaiend.

Om ongeveer afgesproken tijd met de organisator van deze fietsexcursie kwamen ze bij de Wilpermolen aan en wat waren het er veel! Eerder als er groepen van tien of meer mensen op de molen kwamen was ik erg handig met ervandoor gaan naar één van de zolders waar ik de groep mooi misliep, maar dit keer kon ik dat niet maken, ik had deze groep die volgens mij tegen de 40 deelnemers liep immers zelf toestemming gegeven om te komen.  Maar de laatste tijd is er ook wat veranderd, ik voel me zelfverzekerd genoeg dit aan te durven en bovendien vind ik de Wilpermolen een molen waar meer dan genoeg over te vertellen is en de moeite van het bezoeken waard en dat maakt dat ik het dan ook erg leuk vind deze molen aan anderen te laten zien.

De fietsende molenaars en molenliefhebbers kwamen mij erg enthousiast over,  zeker van molenliefhebbers kan je leuke vragen verwachten en ze waren zo geïnteresseerd dat ik veel plezier erin had dat ze op bezoek waren en over de molen te vertellen. Dit bezoek was zo leuk, maar ook druk dat ik vergeten was foto’s te maken en ik tijdens hun vertrek nog maar net de helft van de groep op de foto kreeg voor bij dit blog.

Molenvrienden, erg leuk dat jullie er waren en ik hoop dat jullie een mooie dag gehad hebben.

Nu de fietsende molenaars weer weg waren deelden de examenkandidaten zich op, twee bleven er bij mijn collega en twee gingen er met mij mee om verder te oefenen voor hun examen. De twee kandidaten die met mij meegingen gaven aan vooral het weer te willen oefenen en het weer is voor mij minstens zo leuke hobby geworden als het hele molengebeuren, dit dus te delen met de examenkandidaten had ik dus wel zin in, bovendien deze twee kandidaten maak ik me wat molenkennis niet veel zorgen over en bovendien hebben ze door hun vak al technisch inzicht genoeg.

Als er bij mij kwartjes vielen tijdens mijn opleiding was ik daar erg enthousiast over, maar ook bij deze molenaars in spe was het erg leuk om kwartjes te zien vallen, bij één van twee bedacht ik me dan ook dat als hij een stripfiguur geweest zou zijn er een aanspringend lampje boven zijn hoofd zou verschijnen op diverse momenten tijdens deze besprekingen over het weer. Ze waren beiden erg enthousiast en leergierig en dat maakte ook mij erg enthousiast.

Tijdens mijn stages op andere molens heb ik een boel hulp aangeboden gekregen, mensen die hun vrije tijd erin staken mij dingen te leren, ik vond dat bijzonder en nam me toen al voor dat als ik ook maar een klein beetje anderen zou kunnen helpen ik dit ook voor hen te doen, net zoals anderen dat voor mij gedaan hebben. Naast het plezier dat te doen heeft het ook voor mij voordelen, zo hou ik wat ik geleerd heb ook aan de oppervlakte en bereikbaar, het zou toch erg jammer zijn als die kennis wegzakt, ik breid die liever nog steeds uit dan het te laten wegzakken.

Ondanks het gebrek aan wind was deze molendag een fantastische dag geweest. Maandag heb ik door het enthousiasme van de examenkandidaten een extra molendag op de Wilpermolen ingelast, drie van de vier willen en kunnen komen, de vierde die moet werken komt nog een avond extra om het weer extra te oefenen, want over twee weken is het al hun grote dag van het provinciaal proefexamen. Nu maar hopen voor deze molenaars in spe dat het maandag iets meer waait en zoals de voorspellingen nu zijn ziet het ernaar uit dat dat gaat lukken.

 

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *