Generale repetitie bij molen De Vink

20160925weerkaart

Na de laatste oefendag op de examenmolen vorige week was gisteren de generale repetitie bij molen De Vink in Herveld. Een goede zet want ik begrijp opeens hoe het komt dat sommige vragen me prima afgaan en andere vragen niet.

Tijdens deze generale repetitie hebben we vooral examenvragen geoefend en dat kan overal. Door deze vragen niet op de examenmolen te oefenen werd me opeens duidelijk hoeveel lastiger het is als je niet ter plekke naar de onderdelen of molens kan kijken en je het dus moet doen met een voorstelling te maken van beelden die je al eens gezien hebt. Normaal gesproken werkt mijn verbeelding prima, maar met de druk erbij een vraag goed te willen beantwoorden en een examen dat ervan afhangt laat deze vaardigheid me met grote regelmaat volledig in de steek. Hierdoor waren er gisteren genoeg momenten dat ik me afvroeg of het examen wel haalbaar is, erg frustrerend.

Toch heeft het oefenen van de verzamelde one-liners wel effect gehad, door die dagelijks even over te lezen denk ik niet meer vast te lopen bij deze vragen. Gisteren heb ik er gelukkig weer een aantal aan toe kunnen voegen, nu maar hopen dat dit ook de vragen zullen zijn waar naar gevraagd gaat worden en er niet teveel vragen komen die niet geoefend zijn of over andere type molens en waarvan verwacht wordt dat ik er gedetailleerd antwoord op kan geven zonder dat ik het ter plekke ook kan zien.

Wat we ook geoefend hadden is zoals in de brief van het examen staat, is dat je jezelf moet opstellen als de verantwoordelijke molenaar tijdens zo’n examen. Voor mij zit er een verschil in of ik met publiek te maken hebt die niet het inzicht heeft van de gevaren van een machine die een molen toch is of met meer ervaren molenaars dan ik ben die publiek spelen. Er is iets dat het dan erg lastig maakt voor me ze bijvoorbeeld bij het gevlucht weg te halen als het bijvoorbeeld tijd is de volgende wiek te laten komen om op te zeilen.

Dat bleek dan ook toen we dit gingen oefenen. De molenaar die ik normaal echt erg sympathiek vindt, vond ik opeens oervervelend toen hij gewoon bleef staan bij de wiek. Of misschien is dat niet waar en vond ik eigenlijk vooral mezelf oervervelend dat ik dan niet duidelijker optreed. Mijn oplossing op zo’n moment is dan dat hij lekker mag blijven staan maar ik de molen gewoon niet zal laten draaien of als die al draait met eigenwijs publiek zal stil zetten. Draaien met eigenwijs publiek vind ik niet verantwoord en in het geval van publiek zou ik die de molen stopzetten en dan pas weer draaien nadat ik ze de molen uitgezet heb of ze vrijwillig gegaan zijn. In het geval van molenaars zoals gisteren verwacht ik dat ze snappen waarom ik niet draai en gewoon vertrekken van een gevaarlijk punt. Tja…. Wellicht in gedachte toch nog even oefenen voor het geval examinatoren dit ook van plan zijn uit te proberen bij mij.

Het allerleukste deze dag was toen we bezig gingen met de weerkaarten. Bij de weerkaarten kan ik prima uitleggen wat er allemaal opstaat en wat de gevolgen zijn voor een molenaar, maar gisteren kwam er een extra dimensie bij, ik kreeg opeens door dat zo’n kaart niet alleen maar een statisch plaatje is van dat moment. Op zo’n weerkaartje staat een compleet verhaal waar je een verleden en toekomst uit kan lezen. Geweldig!!! Het weer vind ik al leuk, maar over dit besef was ik zo blij dat ik er bijna hyper van werd. Het verandert de complete blik op zo’n kaartje en maakt het nog veel leuker en interessanter dan ik het al vond.

Deze laatste generale repetitie mag dan een dag geweest zijn van leermomenten, vastlopen, frustratie, nieuwe dingen leren, eye-openers en een brein dat aanvoelde alsof die door een centrifuge gehaald is, deze dag was vooral zinvol en leuk. Nu maar hopen dat het woensdag lukt te slagen, want hoe leerzaam en leuk afgelopen periode ook geweest is, het intensieve ben ik wel even klaar mee voorlopig. Ik moet er niet aan denken op dit moment dat nog eens te doen en zou het liefst straks gewoon als molenaar lekker gaan draaien op de Wilpermolen in Posterenk, zonder de druk van een examen erachter.

Hopelijk kan ik woensdag avond hier op het blog vertellen dat het examen goed ging, maar op dit moment zou ik er echt nog geen voorspelling van durven geven, spannend dus tot het laatste moment. Maar al met al was dit een zinvolle en toch ook leuke generale repetitie geweest. Ik weet zeker dat ik er hard genoeg voor gewerkt heb en er niet meer in zit op dit moment en ook dat ik super veel zinvolle en leuke hulp gehad heb bij de voorbereidingen, wat er ook gebeurd dat doet niks meer af aan de bijzondere afgelopen periode.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Één reactie op Generale repetitie bij molen De Vink

  1. Wilma schreef:

    Wat schrijf je weer helder en duidelijk je ervaringen van gisteren in Herveld.
    Ja, dat mensen meenemen als je de volgende wiek wilt halen. Dat is wel een dingetje. Maar je moet dat echt doen. Desnoods trek je iemand iets aan de mouw. Dan gaan ze heus wel mee. (Haha, ik spreek uit eigen ervaring; bij mij duurde dat wel een tijdje voor ik dat durfde/deed). Maar als je het eenmaal één keer hebt gedaan, gaat het vanzelf. Want JIJ bent de verantwoordelijk molenaar en dus ook verantwoordelijk voor de veiligheid van je bezoekers.
    En het weer: wat leuk dat je dat nu zo goed gaat begrijpen. Je zult na het examen hier waarschijnlijk ook wat meer ontspannen naar gaan kijken.
    Voor woensdag alvast heel erg veel succes! Ga het doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *