Wijsheid

20160226WijsheidVanochtend vroeg kwam ik al een tekst tegen die me wel bekend was en vaker gelezen had, maar die opeens mijn aandacht vroeg.

Best bijzonder hoe soms iets dat eerder gewoon woorden en letters waren, op een ander moment opeens meer zijn dan dat. Het is een fenomeen dat me niet vreemd is want ik lees graag en het is me regelmatig overkomen. Met name wanneer ik boeken las van Hermann Hesse of Paulo Coelho en bij de gedichten van Leo Vroman. Het is het moment waar boekjeswijsheid dan zomaar kan omslaan in aanpassingen binnen je eigen leven en daardoor bepalend zijn voor keuzes die je maakt, puur omdat de woorden en letters opeens meer waren dan dat en raakte of een inzicht gaven dat je leven veranderde vanaf dat moment.

Deze ochtend gebeurde me dat met de volgende tekst:

“Schenk me de:

gemoedsrust om te aanvaarden wat niet veranderd kan worden

moed o te veranderen wat zou moeten veranderen en de

wijsheid het een van het ander te onderscheiden”

(bron: een vertaling van een stukje tekst van Karl Paul Reinhold Niebuhr van zijn gebed ‘Serenity Prayer’)

Ondanks dat ik deze tekst al vaker tegen gekomen was en het pure wijsheid vind, bleven de woorden door mijn hoofd spoken. Al spelend met de tekst, een foto van freeimages en een fotobewerkingsprogrammaatje (resultaat is de foto bij dit blog) bedacht ik me dat deze woorden essentieel zijn als je het roer wilt omgooien.

Als je het roer omgooit en verandert betekend dat niet dat de wereld om je heen veranderd. Een aantal van je eerdere keuzes hebben nu eenmaal tijdelijk en soms zelfs je leven lang invloed. Vooral het woordje ‘aanvaarden’ in de tekst trok mijn aandacht. Dat is toch wel het lastigst heb ik gemerkt, het aanvaarden dat je niet alles kan veranderen. Dit soort teksten helpen daarbij, ze helpen je herinneren wat er nodig is en ik voel me een geluksvogel als ik dit soort teksten tegenkom.

Sterker nog, ik vind deze tekst zo mooi dat ik besloot er een blog over te schrijven.

Inmiddels toch erg nieuwsgierig geworden waar deze woorden en wijsheid vandaan komen ging ik op zoek naar de oorsprong van deze tekst, wellicht ook leuk om te lezen voor degenen die mijn blog lezen en ook benieuwd zijn. Het zijn een paar vertaalde regels van Karl Paul Reinhold Niebuhr’s ‘Serenity Prayer’, een Amerikaans, protestants theoloog die leefde van 1892 – 1971. Volgens de engelstalige Wikipedia waarschijnlijk geschreven in 1943 of daar in de buurt en ik kan goed begrijpen dat ze al zo lang mee gaan, ze bevatten een wijsheid die toepasbaar is.

https://en.wikipedia.org/wiki/Serenity_Prayer

Dit bericht is geplaatst in Het roer om. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *