Generale repetitie in Zwiep

20160425GeneraleRepetitieGisterenochtend was de molenaar van Zwiep zo vriendelijk mij nog een laatste gelegenheid te bieden te oefenen op de molen, het is een soort van generale repetitie en daar was ik erg blij mee.

Het oefenen met opzeilen, zeilvoeringen, kruien en andere praktijk zaken heb ik genoeg geoefend denk ik, maar eergisteren kreeg ik opeens de zenuwen van het feit dat het hier om een achtkante molen gaat en nu heb ik daar wel zo ongeveer de eerste tweeënhalf jaar van mijn opleiding doorlopen, maar sinds najaar 2014 draai ik mee op een ronde stenen molen. Dat lijkt een kleinigheidje, maar examinatoren vragen nu eenmaal toch ook naar dingen die ze om zich heen in de molen zien en wellicht ook naar de opbouw van een achtkante molen, iets waar ik dus vanaf najaar 2014 niet heel veel meer mee bezig geweest ben.

Deze ochtend wilde ik dus het liefst besteden aan de opbouw van deze molen nog eens door te nemen en wat er aan inventaris te zien was om te kijken of ik nog over voldoende kennis daarover beschikte. De molenaar vond het prima en samen hebben we de complete molen van begaande grond tot in de kap nog eens bekeken als het gaat om opbouw, onderdelen en inventaris.

Gelukkig kwam ik tot de conclusie dat het nog niet zo verwaterd was als dat ik bang voor was, het viel reuze mee en sterker nog, door toch meer ervaring nu en vele molens die ik ondertussen gezien heb vielen me dingen op die me eerder in die tweeënhalf jaar lessen in Zwiep volledig ontgaan waren, erg leuk dus. Na een paar uurtjes had de molenaar al verschillende keren aangegeven dat de examinatoren echt niet zo diep op de lesstof ingingen als ik deed, maar dat vindt ik dan ook wel prettig, ik beschik graag over meer kennis dan nodig is, dat geeft me een veilig gevoel en lijkt me beter dan dat ik alleen maar beschik over de minimale kennis. Ook gaf de molenaar aan dat hij er vertrouwen in had dat ik gewoon zou slagen. Best grappig dat zeggen er meer, maar ook bij de vorige twee pogingen zeiden ze dat, het moet er maar net uitkomen op zo’n dag. Toch dit keer voelt het of ik een stuk zelfverzekerder en steviger in mijn schoenen sta dan de vorige keren en denk ik dat de manier van voorbereiden door meer de deur uit te gaan naar andere molens en molenaars een goede keus geweest is. Waar ik vorige keren vooral in mijn stages mee keek en oefende wat me voorgesteld werd, heb ik dit keer zelf aangegeven wat ik nog wilde oefenen.

Ondanks mijn voornemen niet met mijn neus in de boeken te gaan zitten, ga ik toch nog even een paar dingetjes opzoeken in de boeken, waar ik niet direct opkwam en de molenaar ook niet, niet direct omdat ik denk dat ik die benamingen moet kennen, maar puur omdat ik het zelf wil weten. Toch omdat ik mezelf ken ga ik er wel een tijdslimiet aan zetten en ik mag van mezelf niet meer dan een uurtje daaraan besteden.

Tjonge, ik ben echt de dagen aan het aftellen nu en had ik er eerder nog geen zin in uit angst voor het examen begin ik er nu zelfs zin in te krijgen, met hoe ik er nu tegen aan kijk heb ik er best wel vertrouwen in ondanks dat het toch een moment opname blijft en het er maar net uit moet komen op die dag en of dat lukt…., dat is nog steeds afwachten. Nog maar vier nachtjes en dan zullen we het weten.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

2 reacties op Generale repetitie in Zwiep

  1. Vader van molenfan schreef:

    Veel succes op het examen!

  2. Natasja schreef:

    @Vader van molenfan: Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *