Kennismaken bij molen De Engel in Varsseveld

21060813DeEngelEn of engelen bestaan en in dit geval in de vorm van een molen. Ik las het al in de brief die ik kreeg van de Vereniging van de Hollandsche molen. Molen De Engel in Varsseveld zal de molen zijn waar ik straks mijn examen mag doen en een paar molenaars die ik ken hadden het al gelijk goed geraden. Het was dan ook niet heel moeilijk met zo weinig molens die een kap-vang hebben en op examen afstand van mijn woonplaats zou moeten zijn.

Een erg gunstige keuze deze molen want mijn dierbare oudtante gelooft stellig in engelen en heeft me verteld de dag van mijn examen een kaarsje te branden. Of het helpt weet ik niet, maar ik geloof dat positief zijn een gunstige invloed heeft al is het dat deze mededeling van haar voor mij een flinke aanmoediging is. Bovendien ben ik van mening dat ik niet het bestaan van engelen kan uitsluiten zolang het niet feitelijk aangetoond is dat ze wel of niet bestaan, in ieder geval is het een feit dat er minstens één bestaat in de vorm van de molen waar ik straks examen mag doen.

Gisteren was ik al vroeg op pad naar molen De Engel omdat ze daar al vroeg beginnen. Er was nog een examenkandidaat die ik ook tijdens ons provinciaal/toelatingsexamen al had ontmoet, een jonge molenaar in opleiding die al vanaf zijn tiende op molens mee draait en nu eindelijk 18 jaar is zodat hij examen mag doen. Super zulke jonge enthousiaste molenaars, die kunnen nog lang mee en zijn hard nodig om ook in de toekomst de molens te laten draaien, jaren jonger dan ik, maar wel met al heel wat uren en jaren meer draai-ervaring. Ik wens voor hem dat hij de periode hier bij De Engel kan afsluiten met zijn diploma en dat veel jonge mensen zijn voorbeeld volgen en stiekem zou ik het supertof vinden als één van mijn eigen zonen (alle drie mag ook natuurlijk) ooit voldoende interesse in molens krijgt om dat te doen.

Nadat we kennis hadden gemaakt met de molenaar die ons de komende weken op weg zal helpen in onze voorbereidingen naar het examen, werden we  gelijk aan het werk gezet samen. De molen moest op de wind en op gezeild worden en dat was eigenlijk een makkie, want De Engel stond al  goed genoeg om direct te kunnen beginnen met op zeilen en het duurde dan ook niet lang dat De Engel lekker draaide.

Daarna hebben we de molen helemaal goed bekeken en besproken en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik erg blij ben hier examen te mogen doen en ben ik nog niks tegen gekomen deze dag wat ik lastig vond.

Buiten dat molen De Engel goed te doen is in mijn beleving als examenmolen zijn ook de molenaar die de rondleiding gaf en de andere molenaars een erg leuk team, we mochten alles vragen, bekijken en kregen meer dan duidelijke uitleg. Al met al vond ik het een leuke en geslaagde start en zie ik het helemaal zitten om bij deze molen en dit molenaarsteam me voor te bereiden op het examen, alles wat nodig is om dat te kunnen doen is aanwezig bij deze molen.

Er valt voor nu eigenlijk niet meer over te zeggen dan dat ik er helemaal zin in heb en hoop dat het gevoel dat het examen hier echt haalbaar moet zijn er op de dag van het examen ook is en wat ik afgelopen jaren geleerd heb er ook uit komt die dag, vooral dat laatste blijf ik spannend vinden, maar net als bij het toelatingsexamen ben ik ervan overtuigd dat de molen en het team daar helemaal geschikt zijn om het een succes te laten worden.

Aankomende weken zullen dus in het teken staan om vertrouwd te raken met molen De Engel, net zoals elke auto wat anders is in bediening, het besturen en rijden, gaat dit ook op voor molens, vertrouwd ermee raken kan alleen door ermee te werken.

Voor nu heb ik in ieder geval een erg leuke kennismakingsochtend erop zitten en zin in komende weken.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *