Poppenkast

20160811PoppenkastAls het zoveel regent als vandaag is het altijd even zoeken naar leuke activiteiten voor binnen waar kinderen toch hun energie bij kwijt kunnen. Zeker omdat ze hier vaak buiten zijn in een grote tuin waar ze kunnen rennen, spelen, klimmen en glijden van de glijbaan. Dan is het toch even schakelen als je een vooral binnen speeldag hebt.

Vanochtend had ik me voorgenomen dus naar buiten te gaan zodra het een beetje droog was en tussen de buien door zodat ze konden rennen en ravotten en gelukkig waren er een paar momenten. In een andere ruimte dan de hoofdruimte waar de kinderen kunnen spelen heb ik altijd verschillend speelgoed voor momenten dat ze uitgekeken lijken op het speelgoed dat standaard in de opvang aanwezig is en zich dreigen te vervelen. Dat werkt perfect en vandaag was het de poppenkast die in de deurpost gehangen kon worden waar de kinderen uren zoet mee waren.

Ik weet niet wie er meer geamuseerd waren van deze poppenkast voorstellingen, de kinderen of ik. Wellicht komt dat omdat ik observeren zo leuk vind en kan genieten van wat de kinderen allemaal verzinnen in dit geval dus met de poppenkast. De kinderen zorgden dan ook met hun fantasie verhalen dat ze elkaar vermaakte en mij, heel bijzonder, want als het buiten regent speel je gewoon dat je buiten bij de boerderij speelt en geen last heb van de regen, zo zijn ze toch nog buiten, al is het in gedachte.

Toch werkt dit goed, ik heb kinderen in een draaimolen op een paard zien zitten en ze zich in gedachte cowboy zien wanen die over de prairie galoppeerde. Ik  heb kinderen gezien nadat ze een superheldenpakje aantrokken die meenden een superheld te zijn. En waarom ook niet, zo kunnen ze zijn waar ze willen zijn en hoeven ze op een regenachtige dag als vandaag niet binnen te blijven maar kunnen ze in gedachte lekker naar buiten. Dit zie ik als een vaardigheid er het beste van te maken en misschien kunnen wij als volwassenen daar wat van leren, kinderen zijn er in ieder geval erg goed in.

Uit ervaring weet ik dat het werkt. In de jaren dat ik regelmatig een sportschool bezocht roeide ik over denkbeeldige wateren en ik heb ook wel eens aan een mede-sporter naast me op een hometrainer gevraagd waar de reis heen ging, ik kreeg een wazige blik die veranderde in een glimlach toen ik zei waar ik heen ging en het een mooie tocht was, ik weet nog steeds niet of dat een glimlach was en mijn voorbeeld gevolgd werd in haar gedachte of omdat ze twijfelde of ik een beetje (prettig) gestoord was. In ieder geval heeft het er uiteindelijk toe geleid dat ik nu echt de kano pak of echt in het bos ga hardlopen ipv het in mijn fantasie in de sportschool te doen.

De poppenkast nodigde vandaag in ieder geval uit tot wegdromen in verhalen en fantasie. In de speelgoedkist zaten diverse handpoppen, maar binnen de kortste keren werd er van alles gebruikt in de verhaallijn die ze bedachten, van boeken tot een voetbal.

De weersvoorspellingen….., dankzij de poppenkast klopte er niks van, het was prachtig buiten.

Dit bericht is geplaatst in Kinderopvang "Trammetje 26". Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *