Proefexamen op de thuismolen

20160423proefexamenWilpermolenToen ik vanochtend opstond wist ik weer niet zeker of ik zin had om naar de molen te gaan, ik zou dan wel naar de thuismolen gaan in Posterenk, maar er stond wel een proefexamen op het programma en zoals wel duidelijk is heb ik het niet zo op examens, laat mij maar gewoon lekker draaien op de molen in plaats van examen doen. Maar goed, zo werkt het dus niet, om straks ook zelfstandig zonder gediplomeerde molenaar er te mogen draaien kan ik toch echt niet om dat examen heen.

Reden genoeg toch blij te zijn met deze extra examenoefening. Omdat ik niet te laat wilde komen vertrok ik al vroeg en was als eerste bij de molen en heb de molen alvast open gemaakt en wat rond gelopen om de wind te bepalen. Wind was er genoeg dus dan is de wind bepalen wat makkelijker dan wanneer er geen of weinig wind is.

De molenaar die bereid was examinator te zijn vandaag was er ook ruim op tijd. Deze molenaar die overigens een geluksvogel is omdat hij zelfs woont in een molen en dan ook nog eens een spinnenkopmolen extra naast zijn huis heeft zal vandaag de examenvragen die ik verwachten kan tijdens het echte examen met me doornemen en ook zal hij kijken naar het praktijk gedeelte.

Eerder heb ik al eens bij hem op de molen mogen meehelpen, een geweldige dag waar ik veel geleerd had en waar ik ook genoten heb van de originele manier waarop hij dingen uitlegde zodat ze gingen leven en het makkelijk te onthouden was.

Het proefexamen van vandaag ging er dan ook bijna precies zo aan toe als het echte examen en ik merkte dat ik toch wel nerveus was, maar dat de voorbereidingen op andere molens te gaan draaien wel degelijk geholpen hadden. Vooral de dag bij molen de Vink in Herveld en de dag bij de Buitenmolen in Zevenaar. Van te voren had ik mezelf ook duidelijk gemaakt dat als ik me op een wildvreemde molen waar ik totaal geen ervaring mee had toch aardig had gered en het verstellen van de vang toch behoorlijk had overschat, ik dit proefexamen op de thuismolen met een molenaar die examinator wilde zijn ook moest kunnen, ik voel me veel zekerder over mijn molenaarsvaardigheden door deze twee dagen. De zenuwen waren tot mijn eigen verbazing dan ook te doen vandaag en vielen meer in de categorie gezonde spanning.

Al met al was dit wel een lang proefexamen van tegen de drie uur en het moment dat ik de luikjes naar mijn geheugen één voor één dichtklapte door onzekerheid bleef uit. Zelf vond ik het best aardig gaan, maar ik was toch wel heel benieuwd of deze vrijwillige examinator daar ook zo over dacht, zou hij vinden dat ik geslaagd zou zijn als dit geen proefexamen was maar een echt examen? Het gebrek aan directe feedback daarover vond ik wel spannend, maar maakte me dit keer niet onzeker en dat vond ik een waardevolle conclusie, ik wist gewoon dat er dit keer wel uitkwam aan kennis en kunnen wat ik geleerd had en meer kon ik ook niet doen, dus het was goed genoeg voor me.

De nabespreking van dit proefexamen was ook bijna hetzelfde als bij het echte examen, nu juist omdat mijn instructeur en de andere molenaar in opleiding er ook bij zaten. De examinator vond dat ik zeker zou slagen als dit een echt examen geweest zou zijn en jeetje wat was ik daar blij om, ik kan dus gewoon slagen voor een examen wat een opluchting na de twee keer dat ik het zo verknalde tijdens de examens, volgende week moet ik gewoon het net zo doen als vandaag.

Ik ben superblij dat deze molenaar dit proefexamen wilde doen met me, deze proefexamen ervaring vind ik erg waardevol, een succeservaring dat een examen toch echt wel te doen is. Nu maandag nog één keer oefenen op de stagemolen waar straks het echte examen zal zijn en dan is het al zover, de weken zijn weer om gevlogen en volgende week om deze tijd weet ik hoe het echte examen afgelopen is. Het grappige van bloggen over mijn molenervaringen is dat ik inmiddels weet dat er veel molenaars zijn die me al veel geholpen hebben, meelezen en meeleven en nu sta ik niet alleen in het afwachten hoe dit volgende week afloopt, dat is best prettig. Voor wie het willen weten, volgende week is het vast op z’n laatst vroeg in de avond hier op mijn site te lezen hoe het afgelopen is.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *