Voorlopig laatste dag op de Wilpermolen

20160807HollandscheMolenDat was het dan voorlopig op de Wilpermolen, de lesmolen waar ik mijn opleiding tot gediplomeerd molenaar volg en waar ik straks als molenaar op zaterdagen wil werken.

Afgelopen week kreeg ik namelijk een brief van de Vereniging van de Hollandsche molen dat ik op mag voor het landelijk molenexamen en wel 28 september 2016, dat is dus eind volgende maand. In de brief was informatie te lezen over het examen, de examencommissie, de gang van zaken tijdens het examen en als bijlage zat er een examenreglement bij. Uiteraard stond ook de molen vermeld waar ik examen mag doen en de naam van de molenaar met wie ik afspraken kan maken over het daar oefenen tot het examen om de molen beter te leren kennen.

Normaal gesproken zou ik gelijk gebeld hebben, maar de brief bezorgde me naast dat ik erg blij ben nu te weten wanneer en waar het examen zou zijn vooral de zenuwen, nu komt het wel heel dichtbij en ik kreeg het niet voor elkaar te bellen. In plaats daarvan besloot ik om nog eerst even één keer voor het examen naar de Wilpermolen te gaan waar ik mijn opleiding volg om de molenaar en andere molenaar in opleiding te vertellen dat dit voorlopig even de laatste keer was dat ik daar was.

Uiteraard waren ook zij blij dat het examen nu al zo vlot zou zijn, bij de Wilpermolen is een extra gediplomeerde molenaar geen overbodige luxe want er is er op dit moment maar één. Dat is dan ook de reden waarom ik het daar zo naar mijn zin heb, buiten dat molens een geweldige hobby zijn, is daar ook echt meer dan genoeg te doen voor mij en vind ik dat we nu al een leuk team hebben zo met z’n drieën waar echt nog wel op z’n minst een molenaar bij kan.  Als het me lukt straks te slagen kan de Wilpermolen ook draaien als de molenaar eens een verdiend dagje vrij neemt of eens niet kan.

Aankomende week moet ik dus echt even contact met de molenaar van de examenmolen opnemen over het oefenen daar, ik wil echt goed voorbereid zijn en er alles aan gedaan hebben om te slagen.

Dit examen heb ik me laten vertellen is ongeveer hetzelfde als het provinciaal/ toelatingsexamen dat ik afgelopen voorjaar had, alleen er is wel een groot verschil. De molen waar het examen is ben ik nog nooit geweest, de molenaar en examinatoren zijn me onbekend, maar inmiddels ben ik nu vaker voor het eerst op diverse molens geweest en zelfs in het diepe gegooid door de molen daar op de wind te zetten en te laten draaien en lukte dat prima. Wat ook anders is dat bij het landelijk examen je kansen om examen te doen beperkt zijn, daarom is er ook een provinciaal/ toelatingsexamen om zeker te weten dat de kandidaten in staat zijn het te halen. Het enige is dat het dan nog wel even moet lukken op die dag. Als ik deze zin overlees, staat het er wel heel eenvoudig en ik hoop dat het 28 september ook zo zal zijn en bijvoorbeeld het weer geen ingewikkelde verrassingen voor me in petto heeft. Het weer is typisch zo’n onderdeel die precies zijn eigen gang gaat en geen rekening zal houden met dat er molenaars in opleiding examen gaan doen die dag. Maar het weer is ook zo’n onderdeel waar ik afgelopen weken erg hard aan gewerkt heb en met de dag steeds leuker ga vinden. Zo leuk zelfs dat ik als enige met barbecues en buitenfeestjes superblij kan zijn als er een plensbui valt omdat ik die al had zien aankomen in de lucht en op de weerkaarten die ik elke dag bestudeer.

Sinds het provinciaal/ toelatingsexamen heb ik een half jaar ervaring erbij en een boel leermomenten en bijzondere molendagen gehad zoals in eerdere molenblogs te lezen zijn, dus het examen zou haalbaar moeten zijn.

Toch nieuwsgierig naar de molen waar ik straks mijn examen zal hebben, heb ik de molen gegoogled en alles erover gelezen wat ik vinden kon. Het is net als de lesmolen een ronde stenen molen, het gevlucht is anders, namelijk Oud Hollandsch, op de lesmolen zijn dat met Busselneuzen en op één roede Ten Have-kleppen met een zwichtring. Het enige aparte wat ik op internet kon vinden is dat de molen een kapvang heeft, iets dat uniek is omdat er in Nederland maar twee molens schijnen te zijn als ik het goed begrepen heb die dat hebben. Maar ik maak me geen illusies, het is me vaker gebeurd dat ik op een molen was en de op internet vermeldde info niet volledig was. Ik ben dus benieuwd.

Wellicht weten de molenkenners nu met deze info waar ik heen ga voor mijn examen, maar ik meld het zelf pas in mijn volgende blog als ik er geweest ben. Nu maar hopen dat ik na deze voorlopig laatste dag op de Wilpermolen daar straks kan terugkeren als gediplomeerd vrijwillig molenaar.

Dit bericht is geplaatst in Molens. Bookmark de permalink.

2 reacties op Voorlopig laatste dag op de Wilpermolen

  1. Wilma schreef:

    Examen van de Hollandse Molen bij De Engel in Varsseveld. Het is voor jou wel haalbaar hoor Natasja. Goed oefenen op De Engel, vooral goed rondkijken naar bijzondere dingen. De Engel heeft inderdaad een kapvang die voorkomt dat de molen gaat raggen.
    Heel erg veel succes bij je examenmolen. Je kunt het!

  2. Natasja schreef:

    Hoi Wilma, dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *