Vandaag belooft een prachtige dag te worden en wat doe je dan als gastouder die gebruik maakt van peutertentjes van Deryan, dan ga je een peutercamping maken samen met de peuters.
De picknicktafel voor kinderen die ik pas met de kinderen in elkaar gezet heb en inmiddels vakkundig verbeterd is door vriendlief die timmerman is staat ook al in de tuin dus daar konden de kinderen al mooi aan lunchen, maar eerst zetten we de Deryan-tentjes op.
Vanaf het moment dat ik de kinderen vertelde dat ze vandaag buiten mochten slapen in de tentjes die ik anders altijd binnen voor ze op zet waren ze al dol enthousiast, dus om die voorpret vast te houden mochten ze mee helpen een gezellige camping te creëren. Het is altijd zo leuk om te zien hoe kinderen zo makkelijk enthousiast te maken zijn en hoe open ze staan voor avontuur en ontdekken. Als gastouder is dat ook leuk omdat het uitnodigt tot activiteiten en je herinnerd wordt dat enthousiasme en plezier vaak in de kleinen dingen zit, zoals in dit geval de tentjes die ik normaal binnen na de lunch opzet door het mooie weer buiten op te zetten.
Met de tentjes die niet groter zijn wanneer ze ingepakt zijn dan een schoudertas en bijna niks wegen gingen we dus op weg naar de tuin om een plekje in de schaduw te zoeken en die vonden de kinderen al snel. De tentjes werden opgezet en we waren al ruim voor lunchtijd ermee klaar, ze staan immers al binnen een minuut en toen gebeurde er iets dat ik niet helemaal voorzien had, de kinderen wilde gelijk naar bed. Als kinderen iets in hun hoofdjes hebben geven ze dat idee ook niet zomaar op. Een argument dat het nog wel heel vroeg was en ze eerst nog mochten spelen en we daarna nog de boterhammetjes gingen opeten en melk drinken was dus niet overtuigend genoeg.
Maar ik heb inmiddels meer dan zestien jaar oppas-ervaring als gastouder dus ik geef me niet zomaar gewonnen en weet dat het in dit soort situaties goed werkt wanneer je kinderen laat kiezen uit activiteiten en daarbij niet opsomt wat ze in hun hoofd hadden en ja hoor, ook nu werkte het en ze kozen van de opgesomde opties die ze hadden het in de zandbak spelen.
Het moment van lunchen kon dus succesvol uitgesteld worden en aan de picknicktafel die ze zelf mee hebben helpen in elkaar te zetten aten ze tevreden hun boterhammetjes op. Bij de ZaaiGoed-methode waar ik mee werk is er een thema die kinderen bewust maakt van wie ze zijn, iets dat erg belangrijk is om te leren en zich van bewust te zijn en waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen. De thema’s zijn bijna altijd wel te gebruiken en zo aan hun picknicktafeltje was dat er een mooi moment voor. Op mijn vraag hoe dat nu voelt een boterham te eten aan een tafel die ze zelf gemaakt hadden kwam dan ook spontaan een lach op hun gezicht en dat het fijn was zoals ze vertelden straalden ze dan ook uit. Dit bewustzijn zo op een speelse niet beladen manier oefenen is erg leuk om te doen en buiten dat de kinderen leren wat ze vinden en hoe dat voelt leert het mij als gastouder woorden, mimiek en gedrag nog beter te leren zien, iets dat voor een (gast)ouder erg belangrijk is dat je de kinderen echt ziet en zo zelfs zonder dat er woorden voor nodig zijn aan mimiek, gedrag en lichaamstaal ziet hoe het gaat met de kinderen waar je voor zorgt en daardoor beter de behoeftes ziet en daar op in kan spelen.
Eindelijk was het dan zo ver, siësta-time, ze mochten naar bed en hoe fijn was dat, hun lach kwam bijna tot aan hun oorlelletjes toen ze in hun Deryan-tentjes lagen. Ze weten dat ze na hun middagdutje met me naar het kindertheater en de kermis gaan hier in de stad maar dat het dan fijn is als ze goed uitgerust zijn en dat in combinatie van buiten kamperen in hun tentjes bracht hun snel in dromenland. Kinderen tevreden en gastouder tevreden. Ik verbaas me soms over mezelf dat ik dacht misschien toch een ander beroep te moeten kiezen omdat mijn eigen kinderen al weer groot zijn terwijl mijn passie toch echt is om gastouder te zijn van jonge kinderen en ik dat werk al zoveel jaren met zoveel plezier doe. Nog maar even zelf in het zonnetje de lesstof van de ZaaiGoed-methode doorlezen op zoek naar nog meer waardevolle schatten voor de kinderen en mezelf.
Ik heb ook een grijns van oor tot oor, Natasja!